Американската Федедерална търговска комисия (FTC) направи сериозна стъпка към разбиването

...
Американската Федедерална търговска комисия (FTC) направи сериозна стъпка към разбиването
Коментари Харесай

Ще бъде ли принуден Зукърбърг да продаде Instagram и WhatsApp?

Американската Федедерална комерсиална комисия (FTC) направи сериозна стъпка към разбиването на софтуерната империя на Марк Зукърбърг, откакто заведе дело, в което упреква Фейсбук в потребление на монополната си позиция на пазара за обществени мрежи за „ задушване на конкуренцията “.

Съдебният иск на комерсиалната комисия, към който се причислиха и 46 американски щата, е фокусиран върху придобиването на две компании от Фейсбук – договорката за приложението за шерване на фотоси Instagram за 715 млн. $ през 2012 година и тази за яприложението за чат WhatsApp за 22 милиарда $ през 2014 година

Двете покупко-продажби, които в последна сметка бяха разрешени от регулаторите, са имали за цел да „ потушат “ конкурентните закани за Фейсбук, се споделя в жалбата на комисията. Сега FTC желае Фейсбук да продаде двата бизнеса – концепция, която съставлява екзистенциална опасност за империята на Марк Зукърбърг, написа Сара Фрайър за Блумбърг.

Като се има поради каква част от приходите на Фейсбук генерира Instagram и степента, до която компанията разчита на WhatsApp за цифровата търговия, загубата на двете платформи може да изтрие огромна част от дълготрайната стойност на компанията. Акциите на Фейсбук, които са поскъпнали с над 35% от началото на годината, поевтиняха с 4% при оповестяването на новината и приключиха търговията в сряда със спад от 2%.

„ Корпоративните разпадания плашат вложителите, защото те имат способността да нарушават бизнес модели “, разяснява Дан Айвс, анализатор в Wedbush Securities, който дефинира покупката на Instagram като едно от трите най-хубави бизнес придобивания през последните 15 години. Въпреки това Айвс счита, че вероятността за същинско раздробяване на Фейсбук е дребна, в случай че преди този момент не бъдат признати законодателни промени от Когреса – нещо, което той също смята за малко евентуално.

Колкото и дребна да е тази възможност, всеки знак, че Федералната комерсиална комисия работи към постигането на тази цел ще докара до в допълнение поевтиняване на акциите на Фейсбук.

Компанията на Зукърбърг закупи тези обещаващи конкурентни платформи точно тъй като очакваше един ден главната й платформа да загуби блясъка си. Целта бе да се подсигурява, че тя ще може да насочи хората към други платформи, които също са нейна благосъстоятелност. Потенциалният разпад на империята на Зукърбърг ще подкопае големите вложения в  Instagram и WhatsApp, които занапред стартират да се отплащат. От Фейсбук настояват, че точно тези вложения са трансформирали двете платформи в това, което виждаме през днешния ден.

„ Придобивките ни на  Instagram и WhatsApp фрапантно усъвършенстваха тези услуги и им помогнаха да доближат до доста повече хора. Ние се борим с огромен конкуренция и го вършим почтено. Гордея се с това “, написа Зукърбърг в послание до чиновниците на компанията в сряда.

Ето по какъв начин евентуалния разпад на Фейсбук би се отразил на вероятностите пред компанията:

Електронна търговия

Фейсбук изчерпва слотовете, които може да употребява за рекламно място в главната си платформа – прекалено много реклами могат да влошат потребителското преживяване. За това компанията залага доста очаквания на растеж на приходите от онлайн търговията. Тази година компанията построи способи за непосредствено извършване на покупки посредством фотоси и видеа в Instagram, а също по този начин стартира стратегии, с които предизвиква бизнеси по целия свят да употребяват WhatsApp за връзка със своите клиенти. Фейсбук пробва да вплете тези търговски механизми в главната си платформа, като принуждава компаниите да си основават публични facebook страници, с цел да могат да популяризират в Instagram. Компанията на Зукърбърг възнамерява в бъдеще да свърже чат услугите на WhatsApp с извършването на покупки по Instagram. Ако компанията бъде принудена да се раздели с двете платформи, очакванията и да завземе сериозен дял от пазара за онлайн търговия наподобяват непостижими.

Ръст на приходите

Броят на клиентите на Фейсбук на някои от най-важните за компанията пазари към този момент стартира доближи плато. От години компанията предизвестява, че рекламното пространство в нейният News Feed също е покрай засищане. Това значи, че скорошният растеж на приходите на компанията се дължи главно на Instagram. През 2019 година платформата за шерване на фотоси и видео е генерирала доходи в размер на 20 милиарда $, което се равнява на 29% от общите доходи на Фейсбук. Според консултантската компания eMarketer приходите от Instagram през 2020 година ще бъдат 28,1 милиарда $, или 37% от общите доходи. Това значи, че растежа от 8,1 милиарда в продажби на рекламно пространство ще дава отговор за по-голямата част от приходите от реклама на Фейсбук.

Същевременно с това WhatsApp не изкарва съвсем никакви пари за Фейсбук. Това обаче се чака да се промени в скоро време, защото Фейсбук ще опита да внедри услуги за заплащания и покупки в чат приложението, което има близо 2 милиарда консуматори. Приходите от WhatsApp ще дадат спомагателен подтик на растежа на Фейсбук.

Международни пазари

WhatsApp и Instagram са от основно значение за интернационалната тактика на Фейсбук, гарантирайки позициите на компанията на бързо разрастващите се пазари, като да вземем за пример Индия и Бразилия. В някои страни двете приложения имат доста повече консуматори от главната платформа на Фейсбук. В Индия да вземем за пример WhatsApp има 100 млн. повече консуматори от Фейсбук, сочат данни на EMarketer. Това е от огромно значение за Фейсбук, който гледа на Индия като на мястото, където ще протече идващият огромен интернет взрив. Освен това компанията се тормози, че китайските й съперници могат да поемат надзор върху индийския пазар по-бързо от нея. В Япония, въпреки това, Instagram има 70% повече консуматори от Фейсбук.

Макар че Фейсбук продължава да е най-популярната обществена мрежа в по-голямата част от света, Instagram и WhatsApp дават на компанията на Зукърбърг доста по-голям обсег от този, който тя би имала, в случай че не разполага с двете платформи. Загубата на тези приложения ще понижи доста потребителската база на Фейсбук, а по този начин и приходите на компанията.

Демография

Всички употребяват Фейсбук. Всички, като се изключи младежите. По данни Pew Research, единствено 51% от групата на 13-17 годишните консуматори са употребили Facabook през 2018 година Само няколко години по-рано този % е бил 71. Същевременно с това 72% от младежите в Съединени американски щати имат Instagram.

Фейсбук към този момент не е толкоз известен измежду младото потомство, колкото в предишното. Това се дължи значително на по-голямата конкуренция на пазара през днешния ден. Instagram е тайното оръжие на компанията против Snapchat и TikTok – две приложения, които са извънредно известни измежду поколението Z.

Без Instagram, Фейсбук ще би трябвало да сътвори нов артикул, който да се харесва на най-младите консуматори, нещо, което компанията не е потвърдила, че може да направи.

Репутация

Докато Фейсбук бе в центъра на кавги, свързани с приключване на персонални данни, разпространение на дезинформация и интервенция в изборите в Съединени американски щати, доста хоро споделяха, че ще спрат да употребяват обществената мрежа и ще се пренасочат към Instagram и WhatsApp за поддържане на връзка с техните близки и родственици. Макар че и трите приложения са благосъстоятелност на една компания, от Фейсбук осъзнават, че двете й по-млади платформи имат по-добра известност в обществото. Наскоро компанията брандира двете приложения с надписа „ From Фейсбук ” в опит да притегли позитивите, извоювани от тях, към главната си платформа. Ако тя бъде принудена да се раздели с двете приложения, тази добра известност ще се изпари дружно с тях.

WhatsApp + Instagram

Фейсбук обаче няма да бъде единствената компания, която ще се озове в сложна обстановка, в случай че се стигне до продажба. През последните шест години фокусът на WhatsApp беше не върху приходите и облагата, а върху увеличението на потребителската база и върху криптирането на услугата – независимост, която тя получи с помощта на постоянния рекламен бизнес на Фейсбук, който плащаше сметките. В момента WhatsApp работи по нови бизнес инициативи, само че няма никаква гаранция, че те ще бъдат сполучливи, в случай че те не са подкрепени от дълбоките джобове на Фейсбук.

Същевременно с това Instagram разчита на Фейсбук за огромна част от своите интервенции, в това число за технологията, която стои зад рекламния бизнес и модерирането на наличието. Отделянето на Instagram ще изисква от компанията да построи напълно нов рекламна платформа и ще докара до загуба на информацията, която компанията получава от профилите на своите консуматори във Фейсбук, ограничавайки успеваемостта на рекламите.

Приложението разчита и на автоматизираните принадлежности за наблюдаване на наличието на Фейсбук, които дават отговор за идентифицирането на тирада на омразата, терористично наличие и други видове нежелани изявления – система, в която Фейсбук влага милиарди долари. Един самостоятелен Instagram ще би трябвало да построи всички тези принадлежности отначало и независимо.

В последна сметка, може да се каже, че евентуалното раздробяване на империята на Зукурбърг ще има тежки последици за всички компании, които са част от нея. Само времето ще покаже, дали тези прогнози ще се трансфорат в действителност.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР