Американската авио-космическа компания SpaceX получи официално одобрение от Федералната комисия

...
Американската авио-космическа компания SpaceX получи официално одобрение от Федералната комисия
Коментари Харесай

Spacex получи зелена светлина за изграждане на сателитна мрежа за интернет

Американската авио-космическа компания SpaceX получи публично утвърждение от Федералната комисия по връзки (ФКС) на Съединени американски щати за построяването на световна сателитна мрежа за широколентови интернет услуги, съобщи „ Гардиън “.

„ Това е първото утвърдено предложение за лицензирана от Съединени американски щати сателитна мрежа за широколентови услуги, употребяваща ново потомство спътници в ниска земна орбита “, се споделя в изказването на ФКС.

Американският регулатор заяви, че препоръчаната от SpaceX система ще употребява 4425 спътника.

„ Сателитната технология може да усъвършенства достъпа до интернет за американците, които живеят в селските и труднодостъпните региони, до които не доближават оптични или клетъчни мрежи “, съобщи предишния месец шефът на комисията Аджит Пай.

Американската федерална авиационна администрация разгласи в сряда, че SpaceX възнамерява да изстреля ракета Falcon 9, носеща информационен сателит на 2 април от военновъздушната база Кейп Канаверъл във Флорида.

Шефът на SpaceX Илон Мъск съобщи през 2015 година, че възнамерява да започва бизнес за сателитен интернет, който да финансира бъдеща колония на Марс. Идеята на SpaceX е да сътвори „ световна информационна система “, която по думите на Мъск ще „ преоткрие интернета в космоса “ и ще бъде по-бърза от обичайните връзки, с които сме привикнали на земята.

„ Това е значима стъпка към построяването на сателитна мрежа от последващо потомство, която може да даде на света надеждни и налични широколентови интернет услуги, изключително за тези, които към момента не са свързани с мрежата “, разяснява оперативният шеф на SpaceX Гуин Шотуел.

Федералната комисия по връзки на Съединени американски щати утвърди претенции на OneWeb, Space Norway и Telesat за достъп до американския пазар за даване на широколентови интернет услуги, популяризирани със сателитна технология, която съгласно ФКС ще „ разшири достъпа до интернет в отдалечените и неразвитите региони в цялата страна “.

Около 14 млн. американци от селските региони и към 1,2 млн. души от индиански резерват нямат достъп до интернет мрежа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР