Американската актриса Анджелина Джоли, известна и със силната си социална

...
Американската актриса Анджелина Джоли, известна и със силната си социална
Коментари Харесай

Анджелина Джоли отказа да е специален пратеник на ООН за бежанците

Американската актриса Анджелина Джоли, известна и със мощната си обществена ангажираност и гражданска позиция, изненадващо се отдръпна от функционалностите на специфичен делегат на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН).

Повече от две десетилетия тя заемаше тази позиция и интензивно работеше за идеите на организацията, посещавайки част от най-горещите точки на планетата и привличайки международното внимание към проблемите на хората, останали без дом.

Angelina Jolie will end her role as a special envoy for the U.N. refugee agency after 21 years of humanitarian work as one of the most famous public faces representing the organization.
— New York Times World (@nytimesworld)
Въпреки че се отдръпна като специфичен делегат на ВКБООН, актрисата няма никакво желание да се отхвърля от работата си със страдащите, даже се ангажира да " прекара остатъка от живота си в работа с бежанци ". Това излиза наяве от обява в профила й в Инстаграм. 

“Бежанците са хората, на които се удивлявам най-вече в света и съм отдадена на тях до края на дните ми … Сега ще работя с организации, ръководени от хора, най-пряко наранени от спорове и които им дават най-голяма публичност " , изясни още актрисата. 

Анджелина Джоли, която е носителка и на премия " Оскар ", е ангажирана с бежанските дела още от 2001 година, когато е сложено начало на съдействие й с ВКБООН. Първата й задача като дипломат на благосклонност е в бежански лагер в Сиера Леоне през февруари 2001 година, а незабавно по-късно отиде в Камбоджа и Пакистан. През август 2001 година Джоли, която тогава е на 26 години, публично е оповестена за дипломат на благосклонност, а тогавашният висш комисар на Организация на обединените нации за бежанците Руд Люберс изрази вяра, че актрисата ще може да насочи вниманието на младежите към тежкото състояние, в което се намират останалите без дом. 

Заради отдадеността към работата и обществената си ангажираност, през 2012 година кинозвездата бе оповестена за специфичен делегат на ВКБООН. В това си качество тя първо посети бежански лагери в Йордания, Ирак, Турция, Ливан, а по-късно храбро отиде и в други горещи точки, беседва с настанените там хора и употребява всяка опция, с цел да споделя пред света за тежкото им състояние. Холивудската звезда посети някои от най-засегнатите от войни региони на планетата, подари милиони на разнообразни планове за помощи и даже получи лиценз за водач, с цел да може да доставя храна и хранителни запаси на нуждаещите се.

Hollywood actress Angelina Jolie Step down as UN refugee agency envoy
— Burj News (@Burjnews)
Сега обаче пътищата на Джоли и организацията на Организация на обединените нации се разделят. От публикувано тяхно взаимно изказване излиза наяве, че тя счита “да се ангажира с по-широк набор от филантропични въпроси и такива, свързани с човешките права “ , само че без детайлности. Актрисата счита, че е настъпил миг “да работи по друг метод “ , като директно се ангажира с бежанци и локални организации. “Ще продължа да върша всичко по силите си през идните години, с цел да поддържам бежанците и други разселени хора “, прибавя тя. 

“Анджелина Джоли е значим филантропичен сътрудник на ВКБООН от доста дълго време “ , съобщи висшият комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди. „ Знам, че идеята за бежанците ще остане покрай сърцето й и съм сигурен, че тя ще внесе същата пристрастеност и внимание към по-широко филантропично портфолио “ .

За над двадесет години взаимна работа актрисата взе участие “в повече от 60 задачи на терен, с цел да чуе персонално истории за премеждия, както и за вяра, и за резистентност " , се споделя в известие на ВКБООН. Работата й я води до страни като Камбоджа, Сиера Леоне, Танзания, Афганистан, Сирия, Судан, Еквадор, Колумбия, Кения, Намибия, Етиопия и доста други. Там тя работи с военни бежанци, сираци от небогати страни, за дела като  опазването на дивата природа, обучение на децата и правата на дамите във връзка с половото принуждение в зоните на спорове. 

През май т.г. Джоли беше и в Украйна, където войната не стихва. Тя се срещна с бежанци, както и с доброволци, с цел да им даде мощ и кураж. Появиха се и известия, че се е наложило да бъде евакуирана в укритие поради предизвестие за бомбена офанзива по време на визитата ѝ.

През юни 2021 година при своя аудиенция в лагера Гудубо в Буркина Фасо актрисата прикани за повече взаимност. " Начинът, по който ние като интернационална общественост се опитваме да се оправим с споровете и несигурността, не работи " , разгласи Джоли тогава. Актрисата не скри и че в никакъв случай преди не е била толкоз разтревожена от бежанската рецесия по света и прикани държавните управления да вземат ограничения, с цел да се оправят с споровете, които са  в основата на казуса. 

“В съпоставяне с времето, когато започнах да работя с ВКБООН преди 20 години, наподобява, че държавните управления значително са се отказали от дипломацията... страните, които имат минимум, вършат най-вече, с цел да поддържат бежанците “, сподели Джоли преди повече от година пред Асошиейтед прес. Оттогава броят на бежанците и вътрешно разселените хора непрекъснато се усилва и в средата на тази година доближи 100 милиона души. 

В публикация, оповестена в английския в. “Гардиън ” през ноември, Анджелина Джоли загатна, че е разочарована от неналичието на световен прогрес в прекратяването на половото принуждение по време на спорове.

През 2017 година в Женева холивудската звезда назова Организация на обединените нации „ несъвършена “, само че също по този начин отбрани интернационалната организация и сподели, че тя би трябвало да бъде подкрепена. По-късно Джоли настоя Организация на обединените нации да сътвори непрекъснат и самостоятелен проверяващ орган, който да събира и прави оценка доказателства в случаи на хипотетични военни закононарушения, закононарушения против човечеството и други нарушавания на човешките права. Актрисата показа, че насърчаването на равенството на дамите, битката с несправедливостта и подпомагането на бежанците са най-важните елементи от живота й след децата й. “Но в доста връзки те вървят ръка за ръка ", е мнението на Джоли, се разгласи в поддръжка на подновяването на действието на изминал преди много време американски закон за отбрана от домашно принуждение. Часове по-късно американски сенатори разгласи, че е реализирано съглашение за възобновяване на действието на наредбата.

Анджелина Джоли е на мнение, че децата би трябвало да се борят за правата си и предизвиква малчуганите да вършат това, като издаде нова книга. " Познавай правата си и ги отстоявай " е основана в съавторство дружно с Джералдин ван Бюрен, която е измежду създателите на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето от 1989 година Целта й е да даде познания на подрастващите, с цел да могат безвредно да се изправят против несправедливостите. Анджелина Джоли изрази тогава вяра книгата също да подсети на държавните управления за уговорката им към конвенцията, целяща да обезпечи детските цивилен, обществени и стопански права. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР