Американската агенция по храните и лекарствата /FDA/, одобри за първи

...
Американската агенция по храните и лекарствата /FDA/, одобри за първи
Коментари Харесай

Одобриха хапче за лечение на следродилна депресия в САЩ

Американската организация по храните и медикаментите /FDA/, утвърди за първи път хапче за лекуване на следродилна меланхолия - положение, за което се счита, че визира към половин милион дами в Съединени американски щати всяка година.

Антидепресантът, наименуван зуранолон, е " първото перорално лекарство, предопределено за лекуване на следродилна меланхолия (PPD) при възрастни ", се споделя в изказване на Агенцията, написа " Дарик ".

" Досега лекуването на PPD беше налично единствено като интравенозна инжекция, прилагана от здравно лице в избрани здравни заведения ", допълват от там.

Д-р Асима Ахмад, основен медицински шеф на Carrot Fertility, компания за здравни грижи в Менло Парк, Калифорния, съобщи, че " към една на всеки осем дами изпитва признаци на PPD след скорошно живо раждане, а измежду тези, които оповестяват за признаци, 75 % не се лекуват ".

" Тези числа са нараснали при малцинствата; 81% от чернокожите дами и 76% от латиноамериканките са декларирали, че биха желали да научат повече за следродилното психологично здраве, преди да имат деца, в съпоставяне със 70% от дамите като цяло ", сподели тя.

" Във време, в което следим възходящи равнища на майчина смъртност и обилни расови разлики в резултатите на майките, би трябвало да се съсредоточим върху решенията, а това включва и справяне със следродилната меланхолия ".

Доказано е, че хапчето, особено създадено за следродилна меланхолия, работи по-бързо от други антидепресанти и е предопределено да се приема единствено за къс двуседмичен интервал.

Изпитванията на хапчето демонстрират, че страничните му резултати са по-слаби спрямо други употребявани сега антидепресанти, които могат да доведат до неочаквана загуба на схващане, увеличение на тежестта или полова дисфункция, споделя Ахмад.

" Както по-малката периодичност на страничните резултати, по този начин и краткосрочният режим, който може да помогне на някои хора да почувстват по-малко стигма към нуждата да употребяват антидепресант, може евентуално да усъвършенства спазването на разпоредбите ", сподели тя.

Тифани Фарчионе, началник на психиатрията в Центъра за оценка и проучване на медикаментите към FDA, съобщи, че следродилната меланхолия е " съществено и евентуално животозастрашаващо положение, при което дамите изпитват горест, виновност, безполезност - даже, в тежки случаи, са обзети от мисли да навредят на себе си или на детето си ".

Според New York Times единственото друго лекарство, утвърдено за следродилна меланхолия, е брексанолон, който е утвърден от FDA през 2019 година, само че изисква 60-часова интравенозна инфузия в болница и коства 34 000 $.

Все още не е оповестена цена за новото перорално хапче.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР