Американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри производството на

...
Американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри производството на
Коментари Харесай

Регулаторните органи на САЩ одобриха първите ГМО кренвирши

Американската Агенция по храните и медикаментите (FDA) утвърди производството на кренвирши от прасета с редактирани гени. Това е първият случай, в който регулаторният орган дава такова позволение на университет, а не на частна компания, което може да увеличи публичното доверие в генетично модифицираните артикули.

Учени от Вашингтонския държавен университет (WSU) са употребявали инструмента за редактиране на гени CRISPR, с цел да създадат някои усъвършенствания в генетичните характерности на животните. Свинете с редактираните гени се създават като „ заместители на производителите “. При този способ животните в началото генетично се редактират, с цел да станат безплодни, като се изключва генът, виновен за мъжката плодовитост. След това на тези животни се вграждат стволови кафези от различен самец, които дават опция да създават сперматозоиди, носещи мечтаните характерности на втория самец.

Тази високотехнологична форма на селективно отглеждане разрешава по-широко разпространяване на скъпи генетични характерности в отглеждането на животни. Качеството на месото се усъвършенства, а животните стават по-устойчиви на измененията в околната среда.

Същите промени в животните настъпват по натурален път или вследствие на обичайните способи на размножаване, само че за постигането им е належащо прекалено много време. Генното редактиране трансформира ДНК на животинския организъм доста бързо.

Но внедряването на животни с редактирани гени в хранителната верига е комплициран развой. Екипът е изразходвал две години и към 200 000 $, с цел да получи нужното утвърждение за петте свине, чиито гени са били редактирани.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР