Американска преводачка във военен обект на САЩ в Ирак, призна,

...
Американска преводачка във военен обект на САЩ в Ирак, призна,
Коментари Харесай

Преводачка от САЩ предала на Хизбула данни за ликвидирането на Солеймани

Американска преводачка във боен обект на Съединени американски щати в Ирак, призна, че е предавала на ливанското шиитско придвижване " Хизбула " данни за интервенцията, довела до убийството на командващия на специфичните ирански сили Касем Солеймани, заяви през вчерашния ден министерството на правораздаването във Вашингтон, представено от Асошиейтед прес.

От документите по делото се вижда, че 63-годишната Мариам Таха Томпсън от Рочестър, щата Минесота е работила по контракт като преводачка в чуждестранен боен обект на Съединени американски щати, където имала достъп до най-секретна държавна информация.

Томпсън е признала, че е предавала извънредно значима за националната сигурност информация на задграничен жител, ливанец, който я препредавал на " Хизбула ".

Томпсън признала, че от 2017 година поддържала връзка с мъж, който твърдял, че е обвързван с " Хизбула ". С течение на времето преводачката почнала да изпитва усеща към него.

След убийството на Солеймани през януари 2020 година мъжът изискал от нея да му съобщи информация за лица, които са помогнали на Съединени американски щати да проследят и открият къде се намира Солеймани.

Жената признала, че си е давала сметка, че тази информация ще стигне до " Хизбула ". Тя имала достъп до имената и фотосите на такива лица, както и до документи, в които се посочвало каква тъкмо информация са предали на американските управляващи.

Томпсън била задържана от ФБР на 27 февруари 2020 година Дотогава тя била предала на контакта си данни за 10 секретни източника на разузнаването, както и информация за най-малко 20 секретни цели в Съединени американски щати. Томпсън в никакъв случай не се е срещала персонално с мъжа. Тя се срещнала с него в обществените медии, откакто с него я свързал човек от фамилията й. Тя се надявала двамата да се оженят и се страхувала, че в случай че не му даде информацията, това няма да се случи.

Ако бъде приета за отговорна, Мариам Томпсън може да получи доживотна присъда. Присъдата й ще бъде оповестена на 23 юни.

Зам.-главният прокурор Джон Димърс, който е най-високопоставеният чиновник на министерството на правораздаването, отговарящ за нациионалната сигурност, сподели, че осъщественото от Томпсън съставлява " позорно персонално и професионално изменничество на страната и сътрудниците " й.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР