Америка парадира с отличната си икономическа позиция, която ще й

...
Америка парадира с отличната си икономическа позиция, която ще й
Коментари Харесай

Може ли американската икономика да понесе две войни едновременно?

Америка парадира с отличната си икономическа позиция, която ще й разреши да води войни на страната и на Украйна, и на Израел по едно и също време. Каква е в действителност действителността?

Икономически Съединените щати са подготвени да „ водят две войни по едно и също време “

Министърът на финансите Джанет Йелън сподели на среща с финансовите министри от еврозоната, че Америка „ безусловно “ може да си разреши да води две войни в Украйна и Израел по едно и също време, оповестява CNBC.

Тя даде обещание, че Белият дом ще се „ бори “, с цел да подсигурява, че помощта няма да спре.

„ Америка сигурно може да си разреши да застане до Израел и да поддържа военните потребности на Израел и ние също можем и би трябвало да подкрепим Украйна в нейната борба против Русия “, сподели Йелън, добавяйки, че стопанската система на Съединени американски щати се оправя „ извънредно добре “.

По думите й инфлацията е била висока, само че е намаляла доста. В същото време „ имаме най-силния пазар на труда от 50 години насам с равнище на безработица от 3,8% “.

Йелън прикани въпросът да бъде решен политически, т.е. да се назначи ръководител на Камарата на представителите, с цел да може да се одобри един закон за разпределяне на финансова помощ за Израел и Украйна.

В изявление за Sky News тя добави, че разширението на спора в Близкия изток „ сигурно е резултат, който бихме желали да избегнем “.

Откъде да се вземат парите?

Изявленията на Йелън могат да се смятат за чиста агитация. Защото с цел да се водят две войни (и с Тайван в бъдеще), би трябвало да се намерят пари в бюджета. Там обаче пари няма . Дефицитът на федералния бюджет се чака да нарасне до към 2 трилиона $ през фискалната 2023 година, което е почти двойно повече от миналата фискална година. Приходите в бюджета са намалели с 9% за деветте месеца, до момента в който разноските, макар напъните, са намалели единствено с 1%.

Разбира се, Съединени американски щати могат да печатат пари, само че това още веднъж ще усили инфлацията.

Вторият проблем, на който Йелън не обърна внимание, е възходящата цена за обслужване на големите задължения и нарушаването на механизма за рефинансирането им.

Съединените щати би трябвало да отпечатат нови облигации в размер, който ще покрие бюджетния недостиг, т.е. $2 трилиона. Но действителността е такава, че доста страни са спрели да купуват американски държавни облигации, да се затварят в себе си във финансите и даже интензивно да ги дъмпингуват. В същото време високият лихвен % на Федералния запас от 5,5% усилва цената на обслужването на дълга, което от своя страна усилва недостига на държавния бюджет и понижава капиталовия капацитет на бизнеса. Както се споделя, кръгът е затворен.

Ако погледнете последната тирада на ръководителя на Фед Джером Пауъл, тя е цялостна с неустановеност.

" Наистина не се знае нищо за това какво се случва - произвеждане, инфлация, претовареност. Всичко това може да се промени по един или различен метод и ще разберем какво се е случило, едвам откакто се случи ", сподели той.

Факт е, че промишлеността образува по-малко от 13% от Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати, а главният принос за растежа на Брутният вътрешен продукт има секторът на услугите. Финанси, обезпечаване, недвижими парцели, ИТ бранш, обучение, медицина, професионални и бизнес услуги съставляват съвсем 18 процентни пункта от 24% растеж на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати за 10 години. Цялата мощност на Съединени американски щати се основава на спекулации на фондовите пазари, които обаче, колкото повече са войните, толкоз по-малко са постоянни.

Затова Fitch даде неприятна прогноза за стопанската система на Съединени американски щати през август. Очаква се финансовото положение на страната да се утежни през идващите три години.

Съединени американски щати няма да могат да устоят две войни с трета в переспектива

На думи Америка е подготвена да финансира две войни, само че в реалност неслучайно поставя всички старания да подсигурява, че интервенцията на Израел за навлизане в линията Газа ще бъде в случай че не анулирана, то най-малко отсрочена и че ще се проведат мирни договаряния в Украйна.

От началото на Оперативно-наблюдателно дело Съединените щати изпратиха 44 милиарда $ помощ за сигурност на Украйна, като желаеха голям брой траншове помощ от Конгреса, последният от които беше утвърден през декември 2022 година

През 2016 година Съединените щати и Израел се споразумяха за 10-годишна договорка за 38 милиарда $, покриваща годишни дотации за военно съоръжение и още 5 милиарда $ за противоракетна защита.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР