Амбицията на Европейския съюз за зелен преход ще обхване и

...
Амбицията на Европейския съюз за зелен преход ще обхване и
Коментари Харесай

Има решение за поскъпването на строителните материали

Амбицията на Европейския съюз за зелен преход ще обхване и строителния бранш, който сега се пробва да се оправи с невиждано повишените цени на строителните материали. Въпросът, пред който бизнесът се изправя, е по какъв начин може в действителност да трансформира предизвикването във опция. А отговорът се крие в кръговата стопанска система. Това стана ясно по време на полемика на тематика „ (Re)Constructing Europe: What Challenges Are Member States Facing? “, проведена от Euroactiv с поддръжката на Представителството на „ Главболгарстрой Холдинг “ АД в Брюксел.

Зеленият преход е вплетен в няколко наставления на Европейски Съюз, които задават параметрите и крайните периоди. Най-предизвикателен за бранша е механизмът за контролиране на въглеродните граници (CBAM), който е част от пакета Fit for 55. Заложените цели в пакета са понижаване на нездравословните излъчвания с 55% до 2030 година
Как пакетът ще повлияе на строителния бранш в Европа?
Според документа до 2030 година сградният фонд на Европейски Съюз би трябвало да е постигнал заложените цели. До тази година всички новопостроени здания би трябвало да са въглеродно неутрални и енергийно ефикасни. Старите здания пък би трябвало да бъдат реновирани, тъй че документът за енергийна успеваемост да бъде усъвършенстван от степен G до F. Срокът за реновиране на нежилищните здания е 2027 година, а този за жилищните – 2030 година

Около 35 млн. здания би трябвало да бъдат реновирани до 2030 година Това от своя страна ще отвори опция за по-голяма претовареност в бранша “, разяснява Цветелина Пенкова, евродепутат и член на Комисия по индустрия, проучвания и енергетика (ITRE) и Комисия по районно развиване (REGI).

Тя акцентира, че напъните ще бъдат ориентирани първо към най-ниско ефикасните здания, тъй че да бъде реализиран баланс със постройките, които имат по-добри индикатори. Ако страните изпълнят задачите, сметките за ток на живущите ще паднат.

С откриването на повече работни места обаче фирмите ще бъдат изправени пред проблем с експертизата на фрагментите. Изпълнителният шеф на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC) Доменико Кампогранде акцентира, че бизнесът би трябвало да употребява тази опция, освен с цел да притегли младежи, само че и да въвлече в обучителен развой към този момент заетите в бранша.

Компаниите мъчно намират квалифицирани фрагменти, а без тях бизнесът няма да може да отговори на смяната в средата “, уточни Кампогранде по време на полемиката.

Генералният управител и член на Надзорния съвет на „ Главболгарстрой Холдинг “ АД Калин Пешов акцентира, че посредством „ Зелената договорка “ бизнесът има за цел да отбрани природата, само че и да я запази за последващи генерации.

Строителният бранш построява красиви домове, построява пътищата по който хората отиват на работа, само че би трябвало да си признаем, че сме виновни и за замърсяването “, уточни Пешов.

Според него това може да се промени, с помощта на кръговата стопанска система и повторното потребление на строителните материали, които остават след строителството като „ боклук “.

В отговор на въпрос на Economic.bg по отношение на ценовото отражение на заложените цели върху крайните артикули в строителния бранш, Гонзало Санчез от Европейско бюро за околна среда уточни, че би трябвало да се огледа огромната картина. Поскъпването на строителните материали сега е предизвикано освен от пандемията, само че и от нейните резултати – усложненията във веригата на доставки.

Не би трябвало да се фокусираме единствено върху цените, а да забележим цялата картина. Бизнесът би трябвало да се промени “, разяснява Санчез.

Думите му бяха подкрепени и от Кампогранде, който даде образец със цех за цимент в Швейцария, който обезпечава огромен % от цимента, необходим на строителните компании. Заводът обаче би трябвало да бъде затворен. Това от своя страна демонстрира, че цялата екосистема в строителството е мощно подвластна от производители на материали. Коригирането на границата на въглеродните излъчвания цели да направи задоволително конкурентноспособни европейските производители. Първоначално механизмът ще се ползва единствено при производството на желязо и стомана, цимент, торове, алуминий.

Европейски Съюз би трябвало да свърже всички точки от мрежата в бранша, с цел да може бизнесът да е конкурентноспособен, само че и самостоятелен от снабдители като Китай. Дори проектантите би трябвало да стартират да влагат в плановете си повече „ зелени “ принадлежности.

Cпopeд Kaлин Πeшoв oт „ Глaвбoлгapcтpoй Холдинг “ AД peциĸлиpaнeтo нa ocтaтъчнитe пpoдyĸти oт cтpoитeлcтвoтo e извънредно сложна задача в Бългapия, зaщoтo oбщecтвeнocттa нe иcĸa пpeдпpиятия близo дo гpaдoвeтe. Toвa oт cвoя cтpaнa зacтpaшaвa цялaтa „ зeлeнa “ идeя.

Плановете за възобновяване на страните могат да дадат спомагателен подтик на " Зелената договорка " и да им подкрепят в прехода, уточни Пенкова. Именно поради това особено заложено изискване от Европейска комисия е 30 на 100 от плановете да са " зелени ".

Страните може да получат средства за тази цел от Плановете за възобновяване и резистентност. Въпрос на тактика е държавните управления да заложат подобаващи планове ", изясни Пенкова.
Индексацията на цените в България
На въпрос на Economic.bg по отношение на индексацията на цените при инфраструктурни планове, финансирани с европейски средства, която бизнесът в България изиска, Пешов уточни, че това искане не е волност, а действителна потребност. Той подсети за какво индексацията е толкоз значима. В новата действителност с високите цени на материалите високите сметки за ток, цените на горивата също засягат бранша, тъй като множеството строителни машини са задвижвани с дизел. Така се получава огромна финансова „ дупка “, която би трябвало да бъде запълнена.

Πpeгoвopитe c peгиoнaлнoтo миниcтepcтвo въpвят бaвнo, в случай че се преглежда всеки един контракт поотделно ще отнеме доста време и запас. Aĸo пpocтo зaлoжим няĸaĸви проценти плоска индексация, нямa дa e чecтнo. Haдявaмe ce дa ускорим вземането на решения, зaщoтo вpeмeтo тeчe “, ĸoмeнтиpa Πeшoв.

Според него средствата са от извънредно значение, с цел да може обектите да бъдат издигнати качество. Бизнесът се надява, че ще срещне схващане по тематиката от страна на районното министерство.

Материалът е направен в партньорство с „ Главболгарстрой Холдинг “ АД.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР