Алтернативата на руския природен газ е шистовият газ. Това заяви

...
Алтернативата на руския природен газ е шистовият газ. Това заяви
Коментари Харесай

Майк Помпео в София: Алтернативата на руския природен газ е шистовият газ

Алтернативата на съветския природен газ е шистовият газ. Това съобщи някогашният държавен секретар на Съединените щати и някогашен шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео в София. На конгрес, отдаден на геополитическата роля на България, проведен от КРИБ и Кирил Домусчиев, Помпео изрази своето схващане, че методът за добиване на газ, прочут като " фракинг ", е доста по-чист от добива на газ в Русия. Пред дипломати, предприемачи и президенти Помпео разгласи още, че България ще има роля в следвоенното възобновяване на Украйна.

Ястреб-републиканец. Бивш шеф на Централното разследващо ръководство. Държавният секретар, по чието време Съединени американски щати се изтеглиха от СЗО, Парижкото съглашение за климата и иранската нуклеарна договорка. Останал до дъно с Доналд Тръмп. Майк Помпео стартира престоя си в София с смешка:

Майк Помпео, 70-ият държавен секретар на Съединени американски щати (2018-2021 г.)

" Когато и да ме показват като 70-ия държавен секретар, си припомням, че Доналд Тръмп беше 45-ият президент на Съединени американски щати. И защото, явно, е имало доста по-честа промяна на държавни секретари, в сравнение с президенти, всяка заран ставах и първо ревизирах туитър дали към момента съм на работа ", сподели Майк Помпео.

Майк Помпео има вяра, че геополитическата мощност се крепи на три стълба: икономическа сигурност, военна мощ и сила.

България може да се трансформира в районен енергиен водач, разгласи 70-ият държавен секретар на Съединени американски щати Майко Помпео, съгласно който Америка би трябвало да продължи да поддържа Украйна, с цел да предотврати два геостратигечски казуса.

Първият - основаването на руско-китайска ос. Вторият - съветска доминация на въглеводородните горива. Включително и за България.

" Решението на вашите газови проблеми не е отвън България, а тук, вкъщи. Фактите са доста елементарни. Българската стопанска система има потребност от 3 милиарда куб. м. газ годишно, а стоите над 500 000 милиарда куб. м. подземен. Вие направете сметката ", сподели Майк Помпео.

Чрез терминала в Александруполис, азербайджански газ и шистов газ София може да стане същински самостоятелна, счита Помпео. Когато на по-малко от 500 км. бушува войната в Украйна, а президентът Путин неведнъж е показвал, че най-мощният му геостратегически инструмент е износът на енергоресурси.

" Само тъй като Вашата страна отхвърли да заплаща в рубли Путин подреди на своите петролни картели да прекратят доставките към вас. България беше една от първите страни дружно с Полша, чиито енергийни доставки бяха спрени от Кремъл в отговор на поддръжката ви за Украйна. Това беше директна офанзива против вас, против българската стопанска система ", съобщи Майк Помпео.

Българските черноморски пристанища могат да възстановят износа на Украйна към Европа, и назад. В пристанище " Бургас " капиталовият фонд " Три морета ", основан от Съединени американски щати, към този момент закупи дял.

" Първо, като значим канал за материали и сила към Украйна в напъните за нейното възобновяване след съветската инвазия. И второ - като хъб за европейска сила, която понижава зависимостта на Европа от съветския нефт ", добави Майк Помпео.

През 2012 година Народното събрание наложи неопределен мораториум върху добива на шистов газ у нас. Интересът е към залежи в Североизточна България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР