Алкохолът има различен ефект върху мозъчна активност при мъжки и

...
Алкохолът има различен ефект върху мозъчна активност при мъжки и
Коментари Харесай

Учени: Алкохолът действа по различен начин върху мозъците на мъжки и женски мишки


Алкохолът има друг резултат върху мозъчна интензивност при мъжки и женски мишки, заяви електронното издание Юрикалърт, като цитира американско изследване. 

Учени от университета Тъфтс в Бостън стигнат до това умозаключение по време на опит, при който инжектират огромни дози етанол на няколко женски и мъжки мишки. Те наблюдават по какъв начин първата и всяка последваща въздействат на интензивността на мозъчната област, наречена амигдала. За задачата експертите вграждат свръхчувствителни електроди в тази част на мозъка.

Злоупотребата със спиртни питиета постоянно върви ръка за ръка с тревога и меланхолия, а амигдалата взе участие и в двете. Затова и експертите се насочват да изследват нея.  

Получените данни сочат, че алкохолът в действителност нарушава работата ѝ. Оказва се, че има разлика при нарушаванията при мъжките и женски екземпляри. При тези от нежния пол нарушавания се появяват единствено след първата доза алкохол, до момента в който при мъжките - при всяка идната. Това евентуално би могло да е пояснение за по-големия брой алкохолици измежду представителите на мощния пол, считат учените.

Изследователите се надяват, че последващите опити с мишки ще оказват помощ да се основат лечения за възобновяване на функционалността на амигдалата и ще предпазят мъжете.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР