Алиша Гупта, Ню Йорк Таймс“В САЩ около 6 милиона възрастни

...
Алиша Гупта, Ню Йорк Таймс“В САЩ около 6 милиона възрастни
Коментари Харесай

Жените в менопауза са в риск да развият Алцхаймер

Алиша Гупта, „ Ню Йорк Таймс “

В Съединени американски щати към 6 милиона възрастни на 65 и повече години страдат от заболяването на Алцхаймер. Почти две трети от тях са дами - противоречие, което откривателите от дълго време изясняват с генетиката и по-дългата дълготрайност на живота на дамите, наред с други аргументи. Все повече хора обаче са единомислещи, че менопаузата също може да бъде значим рисков фактор за развиването на деменция в по-късна възраст.

Жените, преминаващи през етапа на живота, която клинично се дефинира като завършек на фертилността, се сблъскват с толкоз промени в мозъка, колкото и в яйчниците, споделя доктор Лиза Москони, невролог и шеф на Women`s Brain Initiative в Weill Cornell Medicine. Въпреки че по-голямата част от дамите ще преживеят тези промени без дълготрайни последствия за здравето, към 20 % от тях ще развият деменция през идващите десетилетия.

Женският мозък е богат на естрогенни рецептори, изключително в областите, които управляват паметта, настроението, съня и телесната температура, които " работят прелестно, когато естрогенът е висок и непрекъснат ", споделя Москони. Естрогенът е жизненоважен и за способността на мозъка да се пази от стареене и увреждания.

Характерното понижаване на естрогена по време на менопаузата освен трансформира действието на някои мозъчни области, сподели тя, само че се счита, че трансформира и структурата на мозъка; сканирането демонстрира понижен размер на мозъка при менопаузата спрямо мозъка на мъжете на същата възраст и с този на дамите преди менопаузата.

Тези неврологични промени могат да бъдат причина за някои признаци на менопаузата, в това число горещи талази, разстройства в настроението и леко, нормално краткотрайно утежняване на паметта и познавателните качества.

Те също по този начин наподобяват на измененията в мозъка, които предшестват деменцията, споделя Москони. " Някои от областите на мозъка, които са наранени от менопаузата, са и някои от областите, наранени от заболяването на Алцхаймер ", споделя тя, само че връзката сред двете не е изцяло изяснена.

Самите признаци на менопаузата, като липса на сън и горещи талази, също са свързани с деменцията. Публикувано предходната година изследване откри, че горещите талази са свързани с увеличено количество дребни лезии в мозъка, които са симптом за утежняване на мозъчното здраве, споделя доктор Полин Маки, професор по психиатрия и шеф на Програмата за проучване на психологичното здраве на дамите в Университета на Илинойс в Чикаго и съавтор на изследването. По-скорошно изследване откри, че горещите талази по време на сън са свързани с увеличение на биомаркерите на Алцхаймер в кръвта, които служат като ранни знаци за заболяването.

Въпреки че тези проучвания звучат обезпокоително, мозъкът и когнитивните функционалности на множеството дами се стабилизират след прехода към менопауза, споделя Маки.

" Помислете какъв брой доста дами минават през менопаузата - всяка жена, нали? И 80% от тях няма да получат деменция ", споделя тя. " Не можем да катастрофизираме този повсеместен преход. "

Освен това има неща, които можете да извършите, с цел да укрепите здравето и познавателните си качества в изискванията на намаляващ естроген.

Три стъпки за отбрана на мозъка

Няколко изследвания са открили, че до 40% от случаите на деменция могат да бъдат предотвратени, споделя доктор Джесика Колдуел, шеф на Женския център за предварителна защита на заболяването на Алцхаймер в Кливландската клиника в Лас Вегас. А няколко промени в метода на живот на междинна възраст, в това число отричане от тютюнопушенето, понижаване на приема на алкохол, по-добър сън и опазване на умствената и обществената интензивност, оказват помощ за предварителната защита.

Но за дамите в менопауза специалистите споделят, че три неща в частност евентуално ще имат най-голямо влияние, като се оправят както с краткосрочните признаци, по този начин и с дълготрайния риск от деменция.

Правилно подбрана хормонална терапия

В продължение на десетилетия откривателите се притесняваха, че хормоналната терапия, употребена за лекуване на признаците на менопаузата, е обвързвана с нараснал риск от развиване на деменция при по-възрастните дами. Но последните изследвания, в това число едно, оповестено предишния месец, в което се преглеждат резултатите от над 50 изследвания, преглеждат по-внимателно времето на лечението и демонстрират по-различна картина: Хормоналната терапия, стартирана по времето, когато стартират признаците на менопаузата, е обвързвана с понижен риск от заболяването на Алцхаймер и деменция. Други изследвания са открили, че хормоналната терапия не оказва въздействие върху риска от деменция и заболяването на Алцхаймер, споделя Маки, само че тези лечения са ефикасни за справяне с горещите талази и нощното изпотяване, както и за възстановяване на качеството на живот, които са " значими фактори за здравето на мозъка ", споделя тя.

Последователни извършения

Липсата на физическа интензивност съставлява по-голям риск за невродегенеративни болести при дамите, в сравнение с при мъжете, сподели Колдуел. " Знаем, че неналичието на физическа интензивност е рисков фактор за деменция. А дамите през целия си живот са приблизително два пъти по-застрашени от физическа неактивност спрямо мъжете ", сподели тя.

Проучване от 2018 година, което наблюдава съвсем 200 дами на междинна възраст в продължение на 44 години, открива, че колкото по-високо е равнището на физическата им подготовка при започване на изследването, толкоз по-малък е рискът от развиване на деменция на по-късен стадий от живота им. А Москони открива, че мозъчните сканирания на физически дейни дами на междинна възраст имат по-малко биомаркери на заболяването на Алцхаймер в съпоставяне със слабоподвижните им връстнички.

Здравословно хранене

През последните години откривателите са открили, че някои диети, като Средиземноморската и много сходната на нея MIND диета, които дават преимущество на зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите храни, постните протеини и здравословните мазнини, са свързани с понижен риск от деменция както при мъжете, по този начин и при дамите. По-специално средиземноморската диета наподобява е защитно средство даже за дами с генетичен риск от заболяването на Алцхаймер - споделя Москони. Възможно е тези богати на растителни артикули диети да носят спомагателна изгода за дамите: Предварителни проучвания демонстрират, че някои чревни бактерии, които се подхранват от богата на растения диета, могат да оказват помощ за балансиране на равнищата на естроген в организма.

Много от тези промени в метода на живот изискват време, с което доста дами на междинна възраст не разполагат, споделя Колдуел.

" Обществото чака от нас да се слагаме след всички останали, без значение дали това са децата, родителите или съпрузите, а ние би трябвало да запазим себе си в листата с цели ", сподели тя. " Защото в случай че не съблюдаваме този вид държание за поддържане на здравето, няма да имаме здравословното остаряване на мозъка, което желаеме "./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР