Alibaba направи нововъведение в ежегодното си състезание Global Math Competition,

...
Alibaba направи нововъведение в ежегодното си състезание Global Math Competition,
Коментари Харесай

Alibaba измисли нещо интересно: даде възможност на ИИ да участва в математическа олимпиада срещу хората

Alibaba направи изобретение в годишното си съревнование Global Math Competition, като добави обособена категория за изкуствен интелект.

Състезанието се организира в два кръга, като първият се концентрира върху „ насладата от хубостта на математиката„. А последният кръг „ акцентира авангардните университетски изследвания„. През 2023 година в квалификационния кръг са взели участие над 50 000 души, а 685 са останали да се борят в 8-часова борба за първата премия от 40 000 $.

Олимпиадата се провежда от изследователския институт DAMO Academy на Alibaba. През 2024 година Сега надпреварата е разширено, като е добавена категория за ИИ, основана от самостоятелни разработчици, университети, проучвателен институти или корпорации. Големите компании към този момент могат да бъдат измежду спечелилите наред с запалянковците в региона на математиката.

За трите най-хубави модела на ИИ са планувани награди в размер на 10 000, 5 000 и 2 000 $. Тримата най-хубави математици-човеци ще получат към 3 пъти повече: надлежно 30 000, 15 000 и 8 000 $. Изявените участници, които не са в челната тройка, могат да получат и спомагателна премия от 2000 $.

Регистрацията за присъединяване в олимпиадата към този момент е отворена. Участниците в състезанието за изкуствен интелект ще би трябвало да обучат своите модели. Всичко би трябвало да е готово до 12-ти април. Дотогава искащите могат да се записват и да изпратят поръчките на организационния комитет. По време на изпита AI състезателите ще би трябвало да дават отговор на въпроси в границите на 48 часа, като употребяват изкуствен интелект за генериране на разбираеми за индивида отговори.

От 2017 година насам надпреварата е отворено единствено за хора. Най-възрастният участник тогава беше на 80 години, най-младият – на 8 години. А предходната година състезанието дефинира най-младия победител в своята история – 17-годишен младеж. Според DAMO Academy състезанието съчетава състезание, учене и шерване в устрема си да притегли и задържи вниманието на международната общност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР