Али Абдула Салех Арабската лига осъди убийството на бившия йеменски

...
Али Абдула Салех Арабската лига осъди убийството на бившия йеменски
Коментари Харесай

Убийството на бившия президент Али Салех може да взриви ситуацията в Йемен


Али Абдула Салех

Арабската лига осъди убийството на някогашния йеменски президент Али Абдула Салех и предизвести, че то заплашва да взриви обстановката в страната, съобщи египетската осведомителна организация Мена, представена от Ройтерс и Франс прес.

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит осъди също " незаконното " придвижване на хусите, които убиха Салех, и го назова терористична организация. Той настоя и интернационалната общественост да гледа на хусите като на терористи.

" Трябва да се употребяват всички вероятни средства, с цел да се избави йеменският народ от този призрачен сън ", добави шефът на Арабската лига.

Боевете в лагера на шиитските бунтовници в Сана са предизвикали гибелта на 234 души, над 400 са ранени, заяви през днешния ден говорителка на Международния Червен кръст, имайки поради сраженията сред бунтовниците хуси и някогашните им съдружници и нови врагове - последователите на убития през вчерашния ден някогашен президент Али Салех, съобщи Франс прес.

Президентът на Иран Хасан Рохани сподели, че йеменците ще накарат " агресорите " да съжаляват за дейностите си. Това предизвестие бе отправено в тирада, излъчена по иранската държавна телевизия, съобщи Франс прес.

Предупреждението идва ден след убийството на Салех и в миг, в който арабската коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, усили бомбардировките по йеменската столица Сана, следена от шиитските бунтовници хуси.

" Йемен ще бъде освободен от ръцете на агресорите и преданият на Йемен народ ще накара агресорите да съжаляват за техните дейности ", сподели Рохани.

Същевременно едни от синовете на Салех - Ахмед Али Салех, прикани за възмездие против хусите, които са подкрепяни от Иран, съобщи Ройтерс.

Саудитската телевизия " Ал Екбария " го цитира да споделя: " Ще поведа борбата, до момента в който и последният въстаник хуси бъде изхвърлен от Йемен ". Той приканва поддръжниците на починалия му татко " да си върнат назад Йемен от иранските милиции на хусите ".

Салех бе погубен през вчерашния ден от някогашните си съдружници хусите, откакто скъса с тях и мина на противниковата страна в гражданската война в Йемен, подкрепяйки ръководената от Рияд коалиция.

Арабската коалиция бомбардира тази нощ президентския замък в Сана, съобщи Франс прес. Той се намира в гъстонаселен квартал на йеменската столица и е бил изумен най-малко седем пъти при обстрела, описват локални поданици. Засега няма данни за убити и ранени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР