Алексей Стрелников,Кога един руснак, който се прибира в родината си,

...
Алексей Стрелников,Кога един руснак, който се прибира в родината си,
Коментари Харесай

Кошмар на границата: Нещо се случва на влизане в Русия?

Алексей Стрелников,

Кога един руснак, който се прибира в родината си, внезапно става недоверчив за граничните управляващи? Ами в случай че е дарявал за украински организации, в случай че в обществените мрежи е пускал постове и мнения против окупационната война на Русия в Украйна или пък просто в случай че в паспорта си има подозрителни визи – при всички тези хипотези него могат да го спрат, да го подложат на надзор и на разпит при влизане в страната. В някои случаи по-късно се образува и наказателно произвеждане.

Подозрителни визи в паспорта

Да вземем да вземем за пример Наталия (името ѝ е променено от редакцията), която през февруари 2024 година е влезнала в Русия от Естония. Тя споделя по какъв начин една граничарка прелистила паспорта ѝ и разкрила латвийска виза, която може да се трансформира в дълготрайна. Граничарката отвела Наталия в стая за разпити, където чиновник на съветското контраразузнаване ФСБ почнал да ѝ задава въпроси. Държал се строго, разпитвал я за латвийската виза и за отношението ѝ към така наречената „ специфична военна интервенция " – както е известно, в Русия за войната се приказва само с това евфемистично фразеология.

Мъжът от ФСБ преровил и телефона на Наталия. „ Не откри нищо съмнително, само че си копира идентификационния номер на моя телефон ", споделя тя. Чрез този сериен номер от 15 числа всеки телефон може да бъде разпознат по целия свят. Наталия прибавя, че тази инспекция на границата траяла часове.

Щателни инспекции, прецизен надзор

От 2022 година насам съветските граничари постоянно правят инспекции на влизащите в Руската федерация и на излизащите от нея. Под подозрение може да попадне безусловно всеки. Повод за инспекция може да се окаже задгранично поданство, виза за друга страна, изключително за западна страна. Когато управляващите открият нещо, което от тяхна позиция е неоправдателно, лицето предстои на неотложен арест за осъществено хипотетично закононарушение в предишното. Това важи както за изречени на всеослушание хули на обществено място, по този начин и за незачитането на полицейско предписание или други сходни безобидни действия. Понякога карцерът се прави дни след прекосяването на границата и влизането на лицето в Русия.

Силите за сигурност постоянно практикуват такива ограничения, споделя юристът Евгени Смирнов. Той изяснява, че другите управляващи съгласуват между тях такива арести, а на засегнатото лице нормално се предявява обвиняване в „ дребно безчинство ".

Точно това се случило на 32-годишната рускиня Ксения Хавана, която през 2021 година взела американско поданство. На влизане в Русия през февруари 2024 година претърсили телефона ѝ, а сътрудникът на ФСБ разкрил, че е дарила 51 $ на украинско-американската фондация „ Заедно за Украйна ". Това било задоволително, с цел да се повдигне обвиняване против младата жена за „ измяна на родината ". Обвинили я публично, че по този метод подкрепя украинската войска. Ксения съумяла някак да се добере до Екатеринбург, където живеят родителите ѝ, само че там полицията я арестувала по друго обвиняване: че на обществено място ругаела на всеослушание.

" Черните " описи на службите

Адвокат Смирнов изяснява, че граничарите най-често претърсват телефоните, употребявайки основни думи. Те наблюдават кореспонденцията по е-поща, в месинджърите и в текстовите известия. Редовно гледат дали арестуваният е посещавал проукраински сметки в обществените мрежи и за кои канали в Телеграм има абонамент. В обособени случаи граничарите към този момент са набелязали индивида, който стопират за инспекция, в случай че той е попаднал в някой от многочислените „ черни " описи на тайните служби.

Потърпевшият от такива ограничения може до избран миг да си няма даже визия, че е обект на наказателно гонене. Точно това се е случило на Юри Малев, който има както съветски, по този начин и американски паспорт. 60-годишният влезнал в Русия през декември 2023 година, а две седмици по-късно бил арестуван в Санкт Петербург. Откарали го в следствения арест, където го обвинили в „ реабилитация на нацизма ". Поводът: два негови поста в съветската обществена мрежа „ Съученици ", ориентирани против войната в Украйна.

Как може да избегнете всичко това

Поради всичко това експертите предлагат преди пътешестване за Русия най-добре да се извади нов паспорт без „ подозрителни " визи, а мобилният телефон и вероятно преносимият компютър да бъдат надлежно настроени и готови за инспекция.

Друга опция е преди пътешестване за Русия просто да се набави нов мобилен телефон с нови профили в обществените мрежи и месинджърите, споделя Анастасия Буракова, основателка на плана „ Арка ", ориентиран към несъгласните с войната в Украйна руснаци. „ Сложете фотоси на дребни котенца или преписка с мама, неща, които са напълно надалеч от политиката ", споделя тя. И изяснява какво има поради: персоналните електронни устройства би трябвало авансово да се приготвят и да бъдат „ напълнени " с безвредни наличия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР