Алексей Навални, руският опозиционен лидер и критик на Владимир Путин

...
Алексей Навални, руският опозиционен лидер и критик на Владимир Путин
Коментари Харесай

Кой беше Алексей Навални - критикът на Путин, отровен през 2020, а сега – мъртъв в затвора

Алексей Навални, съветският опозиционен водач и критик на Владимир Путин умря на 47 години, до момента в който беше в пандиза.
Прочетете още

Навални беше видна фигура на опозицията в Русия, постоянно оприличаван от поддръжниците му на Нелсън Мандела, които чакаха възможното му освобождение от пандиза, с цел да застане отпред и управлява страната.

Навални стана прочут посредством блогове, които разобличаваха необятно публикуваната корупция в Русия, обвинявайки управлението на страната, че са " мошеници и крадци ".

В първото десетилетие на века той взе участие в съветски националистически маршове и показва антиимигрантски възгледи, което води до изключването му от демократичната опозиционна партия Яблоко през 2007 година

Навални беше цел за арест по време на митингите против Путин през декември 2011 година, а през 2013 година той се кандидатира за кмет на Москва, като завоюва 27 % от гласовете, макар лимитираното отразяване от държавните медии. Оттогава насам му е неразрешено да се кандидатира за служба с различни учредения.

Навални и екипът му използваха YouTube, с цел да се подиграят на Владимир Путин и да разобличават охолния метод на живот на съветския хайлайф.

Кремъл отхвърли обвиняванията на Навални в корупция против Путин и го показа като екстремист, потвърждавайки за връзки с Централното разследващо ръководство на Съединени американски щати.

Навални оцеля след отравяне през август 2020, по-късно разпознато като опит за потребление на нервнопаралитичното вещество Новичок. Спечели световно утвърждение и удивление през 2021 година, когато непринудено се завърна в Русия от Германия, където беше лекуван след отравяне с нервнопаралитичен сътрудник в Сибир. Той обаче беше задържан незабавно след идването си.

Навални, на 47 години, излежаваше 19-годишна присъда " за екстремизъм " в отдалечена наказателна колония в Арктика при доста тежки условия. Многобройните процеси против него бяха необятно жигосани като политически стимулирани и наказване за опозицията му против Владимир Путин, отбелязва Агенция Франс Прес.

На разнообразни правосъдни съвещания, на които се яви посредством видеоконферентна връзка, този висок рус мъж с пронизващи сини очи изглеждаше измършавял и застарял, показва Агенция Франс Прес. Той имаше здравословни проблеми, свързани с гладната стачка, която бе оповестил в пандиза, и отравянето му през 2020 година, от което оцеля по знамение.  

От пандиза Навални показваше поддръжка за другарите си по орис, лишени от независимост поради репресиите, като изобличаваше съветската правосъдна система, която наричаше " фашистка ", отбелязва Агенция Франс Прес. От чужбина неговите екипи в това време продължаваха да разгласяват следствия за замогването на съветския политически хайлайф, някои от чиито представители съгласно тях са директно облагодетелствани от спора в Украйна.

Затворът не пречупи Навални в неговата непреклонност, отбелязва Агенция Франс Прес. По време на чуванията и в послания, оповестени в обществените мрежи посредством юристите му, той продължи да наскърбява Путин, наричайки го " дядо, прикрит в бункер ", защото съветският президент рядко се появява на обществени места, отбелязва Агенция Франс Прес.

По време на процеса си " за екстремизъм " Навални подлагаше на критика съветската пълномащабна инвазия в Украйна, наричайки я " най-глупавата и безсмислена война на 21-и век ".

В онлайн посланията си той се майтапеше с издевателството, на който го подлагаше управата на пандиза. На 1 февруари той прикани за демонстрации в цяла Русия по време на президентските избори на 15-17 март, които се чака да подпечатат оставането на Путин на власт за още един мандат, показва Агенция Франс Прес.

Победата на съветския президент наподобява сигурна, тъй като съперниците му, отпред с Навални, бяха хвърлени в пандиза или принудени да изоставен страната през последните години, а репресиите се ускориха още повече след нападението против Украйна на 24 февруари 2022 година

Руските управляващи изглеждаха решени да създадат неосъществим живота на своя максимален критик, който от своя страна сподели, че е решен в никакъв случай да не се пречупи, обобщава Агенция Франс Прес.

" Няма да мълча и се надявам, че всеки, който ме чуе, няма да мълчи ", сподели Навални в съда през септември 2022 година, откакто прекара 12 дни в изолатора за това, че осъди съветското нахлуване против Украйна.

Навални е женен, има две деца.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР