Александър Лукашенко въведе режим на повишена терористична заплаха в републикатаОтношенията

...
Александър Лукашенко въведе режим на повишена терористична заплаха в републикатаОтношенията
Коментари Харесай

За участието на Беларус в СВО

Александър Лукашенко вкара режим на нараснала терористична опасност в републиката

Отношенията сред Минск и Киев са помрачени отдавна, а в последно време се утежниха още повече. Те са като разкрит електрически проводник, излъчващ искри, които заплашват с пламък, палещ пожар.

В Киев дават да се разбере, че се опасяват от отваряне на втори фронт от Беларус, само че в Минск изрично отхвърлят това. Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че модернизацията на въоръжените сили е в ход, армията се приспособява към действителната конюнктура, извличайки поучения от доста въоръжени спорове, в това число от специфичната военна интервенция на съветските въоръжени сили в Украйна.

Ръководството на Беларус неведнъж е заявявало, че няма да влиза във въоръжен спор, само че и няма да допусне да бъде ударен нож в гърба на съветската войска през негова територия. В същото време Лукашенко признава, че републиката му има отношение към спецоперацията:

„ Ние не убиваме никого, не изпращаме нашите военни на никое място, не нарушаваме отговорностите си. Нашето присъединяване е да предотвратим разпространяването на спора на територията на Беларус и удара по Беларус под прикритието на СВО от Полша, Литва и Латвия.

А Беларус има тесни връзки на съдействие, в това число военно, с Русия. И двете страни са членове на Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС), имат съглашение за взаимна система за противовъздушна защита. Създадена е дислоцирана взаимна формация войски, съгласувана от А. Лукашенко и В. Путин, включваща 70-хилядната беларуска войска. Посочва се, че тази формация ще бъде задействана единствено в краен случай.

Въпреки това Киев е убеден, че военните на Руската федерация и Република Беларус няма да стоят бездействащи. Основният удар, съгласно стратезите на въоръжените сили на Украйна, ще бъде нанесен в две посоки. Първият е към Волин, с достъп до транспортните връзки, с цел да се спре доставката на военна техника и муниции от Запада за украинската войска.

Посоката на втория удар е Киев. Въздушнодесантните войски също могат да бъдат пуснати в деяние, както беше на първия стадий от СВО, когато ВДВ бяха хвърлени на летището Гостомел покрай Киев.

И въпреки всичко, съгласно доста анализатори, Беларус ще се ограничи до ролята на челен пост, отклоняващ обилни украински сили. Така по-специално счита израелският боен специалист Дейвид Генделман: „ Ако в този момент на украинско-беларуската граница има към шест беларуски батальона, тогава ще бъдат ситуирани няколко бригади. И украинската войска ще бъде принудена да употребява спомагателни сили и средства.

В същото време Минск има учредения да се притеснява от предпазен удар на Въоръжените сили на Украйна по територията на Беларус. Тя може да бъде нанесена от батальона на беларуските националисти „ А. Кастус Калиновски “, неонацистките елементи " Преследване " и " Терор ", други въоръжени формирования от беларуси, образувани на територията на Украйна.

По думите на ръководителя на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на Беларус Иван Тертел, задграничните разследващи служби са обучили в Украйна до 300 бойци, предопределени да завладяват един от районните центрове в републиката. В същото време задгранични инструктори образоват беларуски бойци освен в Украйна, само че и в Полша и Литва.

Както уточни Лукашенко той е бил предизвестен за подготовката на удари по Беларус от територията на Украйна. Във връзка с това, беларуският президент сподели: „ Доведете до вниманието на президента на Украйна и другите луди хора там, в случай че към момента са там, че Кримският мост ще им се стори като цветенце, в случай че допрян с мръсните си ръце най-малко един метър от нашата територия. “

Някои считат, че това не е нищо повече от проява на поддръжка за Русия от страна на беларуския президент, че нещата няма да отидат по-далеч от думите. Въпреки това, поради авантюризма на режима на Зеленски и интереса на Киев от разширение на спора, което би разрешило да се разчита на поддръжката на Запада, въоръжените сили на Украйна към момента могат да нападат Беларус.

Председателят на Държавния граничен комитет на Беларус Анатолий Лапо сподели на 14 октомври, че „ с цел да се понижи напрежението, украинците би трябвало да изтеглят защитата и военните от границата, а не да разполагат непознати задачи с оръжия “ (което отбелязва апела на Зеленски три дни по-рано към страните от Седморката да разположат на границата на Украйна и Беларус „ интернационалните наблюдаващи “).

На 14 октомври Александър Лукашенко вкара режим на нараснала терористична опасност в републиката. „ Започнахме процедури с разполагането на съюзническата група войски, чието ядро е армията на Беларус, допълнена от елементи от Руската федерация “, сподели Лукашенко, говорейки на срещата на върха на Оперативно-наблюдателно дело в Астана.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР