Александър Гацак информира ръководството на Российская газета, че в посолството

...
Александър Гацак информира ръководството на Российская газета, че в посолството
Коментари Харесай

България гони кореспонден на Российская газета

" Александър Гацак осведоми управлението на " Российская газета ", че в посолството на Русия в София е получено съобщение от българското външно министерство за лишаване на акредитацията му и за екстрадиция. В същото време не са били оповестени аргументите за това решение ", се споделя в изказване на " Российская газета ".

" Според пресслужбата в края на септември Гацак е получил позвъняване на мобилния си телефон с искане да се яви в локалната миграционна работа. Докато е бил на път, дестинацията била изменена на българската Държавна организация за национална сигурност. По същото време стана известно за задържането в София на представител на Руската православна черква, който също в началото е бил свикан в миграционната работа, а по-късно депортиран от страната ", показва ТАСС.

" А. А. Гацак е дошъл в съветското посолство в София и от този момент не е напускал територията му от съображения за сигурност. Оттогава той не е получавал никакви пояснения от българската страна ", написа още в изказването на " Российская газета ".

От вестника означават, че Гацак работи в София от няколко години и непрекъснато разгласява материали по проблемите на вътрешната и външната политика на тази източноевропейска страна, в частност, засягащи въпроси на добросъседските и исторически връзки сред Русия и България.

" Публикациите са и сериозни, изключително когато става въпрос за поругаването на монументи на съветските воини освободители, избавили България от кафявата чума през Втората международна война. Журналистът напомня: в историята на двете страни има славни страници за спасяването на българите от геноцид по време на Руско-турската война през 19 век. Той нееднократно е приказвал за благодарността на елементарните български жители за това ", показва още " Российская газета "

ТАСС отбелязва, че различен сътрудник на вестника - Александър Гасюк, е бил арестуван на 5 октомври в Никозия.

" В момента на задържането той се е намирал в автомобил покрай жилището, в която живее със фамилията си. Журналистът е бил подложен на принуждение, вследствие на което ръката му е била засегната. По-късно журналистът е бил откаран в болница ", написа ТАСС.

" Такива искрено враждебни дейности, застрашаващи сигурността на съветските публицисти, жестоко нарушават европейския закон за свободата на медиите и им пречат да извършват професионалните си отговорности ", акцентира пресслужбата на " Российская гезата ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР