Александър Андреев,Поляците се страхуват от нова война. Правителството строи бункери,

...
Александър Андреев,Поляците се страхуват от нова война. Правителството строи бункери,
Коментари Харесай

Страх в Полша: правителството строи бункери, хората купуват апартаменти в Испания

Александър Андреев,

Поляците се опасяват от нова война. Правителството строи бункери, хората купуват жилища в Испания, а тематиката за сигурността вълнува обществото. " Всички се питаме, какво ще стане, в случай че руснаците напреднат в Украйна? ".

Из полските градове тези дни човек може да чуе невероятни диалози, отбелязва създателят на " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " Герхард Гнаук и цитира жена, която споделя, че заради рисковата обстановка и опасността от война е решила дружно с мъжа и децата си да се откри краткотрайно в Германия. Даже към този момент си била намерила работа в прилежащата страна. " Тук стана рисково. Не имам вяра руснаците да спрат единствено до Киев ", споделя тя.

Друга полякиня към този момент се била уговорила с другари във Франция да ѝ дадат заслон, в случай че настъпи бедствено състояние. А трети си бил набавил револвер, тъй като се боял от насилията, грабежите и мародерствата, които се развихрят във военни времена.

" Нима е изключено руснаците да подхващат нова експанзия "

За сходни страхове осведоми и немската организация ДПА, която цитира и оценката на полския министър-председател Доналд Туск, че съветското навлизане в Украйна е начало на нова ера на войни в Европа. „ Не желая да тревожа никого, само че войната към този момент не е разбиране от предишното. Тя е действителна и стартира преди повече от две години. Не пресилвам - това излиза наяве всеки ден ", съобщи Туск пред „ Ди Велт “.

Преди локалните избори в Полша, които се организират тази неделя, подготовката на хората за възможна война неизбежно влиза в политическия дневен ред, написа и „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “. Герхард Гнаук цитира претендентите за кметския пост в Краков, които в отговор на въпрос от жители декларирали, че ще подхващат нужните ограничения за модернизиране на наличните противобомбени убежища в града.

Според Александър Мишалски, претендент за кмет на ръководещата партия, в Краков има 700 такива убежища, само че те покривали потребностите на едвам 10% от хората. А сегашният кмет Лукаш Гибала споделя: „ Всички се питаме какво ще стане, в случай че руснаците – да не чуе дяволът! – напреднат в Украйна. Но даже да не напреднат, белким е изключено да подхващат нова експанзия против друга страна? “.

Нови стратегии за ранно предизвестие

В немската медия четем и за новата стратегия, стартирана във Варшава от кмета Рафал Тшасковски под надпис „ Варшава пази “, в която градът към този момент е вложил 27 милиона евро. В рамките на тази стратегия столицата се готви за възможни рискове: влага се в инфраструктура, във водоснабдяването и енергийната мрежа, в системите за обявяване и предупреждаване.

Всяка година ще се организира и „ Седмица на сигурността “, по време на която хората ще се образоват по какъв начин да оказват помощ на потърпевши съграждани. Въпреки всичко кметът е оптимист и окуражава хората с едно изказване в платформата Х (бивша Туитър): „ Никой не желае да плаши който и да било в Полша. Полша е сигурна страна - най-малкото като член на мощните съюзи НАТО и Европейски Съюз “. Кметът прибавя, че без значение от това страната му се нуждае от мощна войска и гражданска отбрана, а в столицата към този момент са подсигурени бомбоубежища за 3,5 милиона души.

Според ФАЦ Полша ще вложи 630 милиона евро за възобновяване на бомбоубежищата си, а министърът на защитата Владислав Кошиняк-Камеш упорства цялото население да мине през курсове за оказване на първа помощ. Неговият сътрудник, министърът на вътрешните работи Марчин Киервински към този момент оповести, че се готви и „ Корпус за гражданска защита “. В края на предишния месец двамата министри поставиха основите на един предстоящ „ Закон за протекция на популацията и за гражданска защита “.

Абсурдни обвинявания и закани против Полша

„ В своите изказвания министрите балансират сред желанието си да пробудят и приготвят хората, от една страна, само че и да не всяват страхове, от друга “, написа Герхард Гнаук във ФАЦ. Към края на репортажа създателят проучва корените на въпросните страхове: „ Многократно в в своята история Полша е натрупала непосилен опит с Русия. След един интервал на релативно добросъседство през 1990-те години, след края на диктатурите в Източния блок, съветските политици към този момент от години засипват Полша с вербални хули и закани.

Гнаук загатва и нападателните изяви на някогашния съветски президент Дмитрий Медведев, един от най-гръмогласните рупори на своя политически наставник Владимир Путин, който през ноември разказа някаква хипотетична полска опасност в дълга публикация за „ Росийская газета “. Там се издигат неуместни изказвания от сорта на това, че Полша единствено чакала сгодния миг, с цел да потопи още веднъж Източна Европа в кървава баня и да реализира личните си цели. Във Варшава подклаждали „ териториален реваншизъм “, а Полша мечтаела да стане хегемон в района. След което Медведев насочва и една скрита опасност: полското надменност още в най-близко бъдеще можело да бъде осъдено на необятен фронт. В края на публикацията си Медведев попита: „ Ще тъгуваме ли, в случай че сегашната полска държавност се провали? Разбира се, че не! “ – е представен някогашният съветски президент.

Поляците купуват парцели в Испания

В публикацията си Герхард Гнаук отбелязва в умозаключение, че тези страхове от съветско нахлуване са нараснали интереса на поляците към парцели в Испания и други непознати страни: единствено през предходната година полски жители са закупили над 3000 парцела в южноевропейската страна. Докато едно време от парцели в Испания се интересували единствено най-заможните поляци, в този момент идвали от ден на ден хора със междинни приходи, които търсели на ниска цена парцел, който да ги подслони при положение на война, споделя испански брокер.

Заглавието е променено от Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР