Александър Андреев е роден на 25 февруари 1879 в гр.

...
Александър Андреев е роден на 25 февруари 1879 в гр.
Коментари Харесай

Роден е Александър Андреев

Александър Андреев е роден на 25 февруари 1879 в гр. Ловеч. Завършва статуя в Рисувателното учебно заведение в София през 1903 година при проф. Жеко Спиридонов. Специализира във Виена, Мюнхен и Берлин.
В голямото си по размер завещание ни е оставил превъзходни творби. Родоначалник на обществената тематика в пластичното изкуство. Известен е със скулптурите: „ Селянин и служащи “, „ Рудничари “ (1905), „ Сиви хора “ (1905), „ Робство “ (1907), „ Гаменче “ (1908), „ Инвалид “ (1919) и други Сред творбите на портретната скулптурна пластика на бележити българи впечатляват негови работи като: „ Иларион Макариополски “, „ Хаджи Димитър “, „ доктор Петър Берон “.
 Мексико получава самостоятелност от Испания Мексико получава самостоятелност от Испания
След завладяването на Мексико испанците се трансформират в елита на новото колониално общество. В продължение на три века страната е източн...
Значителни са достиженията му в монументално-декоративната статуя. Заедно с Георги Киселинчев проектира паметника на Иларион Макариополски в София (1924). Съвместно с проектант Атанас Донков и скулптора Кирил Шиваров създава и осъществя плана на Паметник на свободата на връх Шипка. Венец на работата е скулптурата на бронзов лъв, отлят от 28 елементи в леярната на компания „ Арсенал “ (София). Паметникът на свободата е открит на 26 август 1934 година със слово на ловчанлията военачалник Велизар Лазаров, а лентата за отриването е прерязана от Цар Борис III. Негови произведения се съхраняват в държавни сбирки, както и в галерии във Виена и Берлин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР