Алекс Джоунс - идол на крайнодесните и почитателите на конспиративните

...
Алекс Джоунс - идол на крайнодесните и почитателите на конспиративните
Коментари Харесай

Той ще плати близо 1 милиард, защото отрича смъртта на 20 деца: Кой е Алекс Джоунс?

Алекс Джоунс - кумир на крайнодесните и феновете на тайните теории, беше наказан да заплати 965 млн. $ обезщетение. Присъдата е за публикуваните от него погрешни изказвания за престрелка в американско учебно заведение през 2012 година, при която починаха 26 души.

Ищците за рекордния иск са родственици на жертвите, починали в клането в учебното заведение " Санди Хук ", напомня. 48-годишният водещ, обществена фигура и създател на крайнодесния американски онлайн портал Infowars, който разгласи банкрут през април, от години твърди, че случилото се там е режисура, инсценирана с присъединяване на артисти. Джоунс поддържаше тезата, че задачата на " операцията " е въвеждането на по-строги закони за надзор върху оръжията. Още през 2018 година Фейсбук, Apple, YouTube и Spotify отстраниха каналите на Джоунс и Infowars. 

През 2012 година 20-годишен мъж простреля 20 деца и шестима учители в начално учебно заведение в Нютаун, Кънектикът. След това той се самоуби. Искът против водещия беше подаден от родственици на пет от децата и трима от учителите, които бяха убити, както и от сътрудник на ФБР, взел участие в интервенцията в учебното заведение.

Роднините на жертвите - заплашвани и унизени

Родители, братя и сестри на жертвите със сълзи на очи свидетелстваха пред съда, че в продължение на години са били заплашвани и унизени от хора, повярвали на лъжите на Джоунс. Според разказите им непознати хора са се появявали в домовете им, с цел да ги снимат, а в обществените медии ги заливали с обидни мнения.

Присъдената сума - 965 млн. щатски $ е сборът от компенсациите за вреди, претърпени от общо 15 ищци. Процесът е вторият, по който Джоунс бе съден за лъжите си за " Санди Хук ". Съд в Тексас постанови през август той да заплати над 45 млн. $ обезщетение на родителите на 6-годишно момче, убито при стрелбата. Агентът на ФБР, взел участие в интервенцията, получи 90 млн. $ обазщетение.

Почитател на Тръмп и любим на конспираторите

Все още не е изцяло ясно какъв брой тъкмо ще може да заплати Алекс Джоунс. По време на процеса той съобщи, че няма да успее да даде повече от 2 милиона щатски $. Но икономист свидетелства пред съда в Тексас, че имуществото на Джоунс и компанията му, се прави оценка на 270 млн. $.

Алекс Джоунс е авторитетен в средите на радикалната десница в Съединените щати. Той натрупа благосъстояние, до момента в който популяризира теории на конспирацията. Има и многочислени почитатели. Водещият е прочут последовател на някогашния президент на САЩ Доналд Тръмп. Той пропагандираше и неговото погрешно изказване, че провалянето му от Джо Байдън на президентските избори през 2020 година се дължи на изборни измами.

Роденият в Тексас водещ и основател на наличие участва и на митингите във Вашингтон на 6 януари 2021 година, когато радикални поддръжници на Тръмп щурмуваха Капитолия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР