Албанският премиер Еди Рама призова за незабавна деескалация на напрежението

...
Албанският премиер Еди Рама призова за незабавна деескалация на напрежението
Коментари Харесай

Еди Рама изчаква разследването на КФОР за последните събития в Косово

Албанският министър председател Еди Рама прикани за незабавна деескалация на напрежението сред Белград и Прищина , откакто. Рама прикани да се изчака реакция от силите на НАТО в Косово (КФОР), които проверяват случая, цитира думите му скопското електронно издание " 360 степени ".

" Очакваме думата на КФОР, които проверяват случая, и заставаме на позицията за незабавна деескалация ", акцентира Рама.

Той разгласява реакцията в обществените мрежи, където в действителност отговори на рецензиите, че няма реакция на публична Тирана.

" Кой споделя, че мълчим или някой желае да налива масло в огъня с обвинявания, до момента в който КФОР проверява случая - него не го интересува нито Косово, нито Албания, а единствено изгубената политическа война против мен ", споделя Рама.

За случая с косовските служители на реда има две спорни версии . Прищина твърди, че те са били отвлечени от сръбската войска на косовска територия покрай държавната граница, а Белград твърди, че косовската полиция е влезнала на територията на централна Сърбия и по тази причина са били задържани от полицията, а не от армията.
 Европейски Съюз подготвен да бори напрежението в Косово с ограничения
Европейски Съюз подготвен да бори напрежението в Косово с ограничения

Заради продължаващото напрежение в северната част на страната след експлоадирането на принуждение предишния месец

" Ние сме на кръстопът дали ще имаме мир или не ", сподели сръбският президент Александър Вучич в края на вчерашния ден, разяснявайки новото изостряне на рецесията в Северно Косово. В изявление за националната сръбска телевизия, Вучич приказва за това по какъв начин е основана новата криза в Северно Косово и уточни с пръст косовския министър председател.

" Ние сме на кръстопът дали ще имаме мир или не и това не е с помощта на желанието ни да няма мир, а с помощта на един човек, който желае да провокира война или спор на задачите Балкани. Става дума за Албин Курти представител или министър на краткотрайните институции и към този момент нямам подозрение в това. Страхувам се, че преминахме Рубикон и ще бъде мъчно да се върнем към нормалността, за което Сърбия ще даде всичко от себе си ", сподели Вучич.

Сръбската полиция арестува в сряда трима косовски спецполицаи, за които твърди, че са били въоръжени " до зъби с автомати ", в цялостно бойно снаряжение, с локационни устройства и карти. Според изказванията на Сърбия, задържаните са минали през граничния пункт и са навлезли на сръбска територия - съвсем на два километра.

Косовската полиция обаче оповестява, че служителите на реда са били отвлечени, откакто са били на промяна и са уведомили базата, че са забелязали въоръжени и маскирани лица на граничния пункт.

" Полицията на Косово би желала да подчертае, че граничният патрул имаше служебно дежурство на закрепен пункт на място, наречено Тресаве или, Баре, надълбоко на територията на Република Косово. Те извършиха служебния си дълг за попречване на противозаконното прекосяване ", сподели Баки Келани, представител на полицията на Косово.

Според Курти, Сърбия отмъщава за ареста на Милун Миленкович - Луне , който съгласно него е нарушител и един от уредниците на нападението против членове на КФОР на 29 май. Курти твърди, че това е акт на сръбска експанзия.

" Навлизането на сръбските сили на територията на Косово съставлява експанзия и тяхната цел е ескалация и дестабилизация. Искаме незабавното освобождение на тримата отвлечени служители на реда и призоваваме интернационалните фактори да осъдят този сръбски акт на експанзия ", съобщи Курти.

Белград отхвърля, че е влизал на територията на Косово и е подготвен да даде всички доказателства, добавяйки, че задържаните са терористи, влезли в Централна Сърбия с рискови планове.

" Ние сме безусловно подготвени да предложим всички доказателства и призоваваме, в случай че е належащо, да стартира интернационално следствие и американците и англичанците да дават сателитните си фотоси, от които ясно се вижда защо приказваме - сръбската полиция не е минала нито милиметър от административната линия ", сподели Александър Петкович, шеф на Канцеларията за Косово и Метохия на сръбското държавно управление.

В отговор на последния случай,, за което сръбският президент сподели, че сходно нещо е невероятно, защото свободната търговия е обезпечена от ЦЕФТА, на която Косово е член, както и от други европейски разпореждания.
 Вучич пред американски сенатори: Косово се пробва да стартира война в сърцето на Европа
Вучич пред американски сенатори: Косово се пробва да стартира война в сърцето на Европа

Съединени американски щати: Сърбия да прояви въздържаност и да призове към мир, това е в най-хубавия интерес на всички в Западните Балкани
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР