Албанският премиер Еди Рама насърчи Скопие към конституционните промени, които

...
Албанският премиер Еди Рама насърчи Скопие към конституционните промени, които
Коментари Харесай

Еди Рама окуражи Скопие: В Албания не сме застрашени от българското малцинство

Албанският министър председател Еди Рама насърчи Скопие към конституционните промени, които би трябвало да доведат до регистриране на българското малцинство там, с цел да бъдат изпълнени условията по пътя на Северна Македония към Европейски Съюз.

" Ние в Албания имаме друг парламентарен модел, само че Народното събрание признава значителен брой малцинства, в това число и българското малцинство, което има наличие в Албания, и не наподобява да сме застрашени от някакво малцинство, в противен случай, считаме малцинствата за огромно благосъстояние ", сподели Рама на среща с македонския си сътрудник Димитър Ковачевски, предава Българска телеграфна агенция.

" В наш интерес е те да се усещат колкото може по-добре в страната ни и да не се усещат разнообразни от жителите с албанска народност. Във вашата конституция има огромен брой малцинства, които към този момент са включени, което значи, че това е към този момент прочут модел и би трябвало да бъде допълнен. Много е просто ", добави Рама.

  " Надявам се, че Северна Македония няма да се върне в предишното и да се самоизолира по неясен метод. Ще бъде съдбовно да останем затворени в историята. Струва ми се, че единствено уязвимост и късогледство могат да трансфорат конституционните промени в поле за основаване на проблеми в тази страна по пътя й към Европейски Съюз ", сподели албанският министър председател на конференция след края на взаимното съвещание на държавните управления на Северна Македония и Албания. Думите му бяха в отговор на въпрос дали, в случай че държавното управление на Северна Македония не успее да обезпечи парламентарно болшинство за нужните промени в конституцията, Албания би траяла напред.

Според премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски същинската заплаха за европейския път на страната идва партия Левица, която е срещу Европейски Съюз, срещу НАТО, против консолидираното на страната в Берлинския развой и самодейността Отворени Балкани.

" Още по-голямата заплаха е, че тази партия взима като пленник ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ, тъй като той е слаб и без визия. А човек без отношение, без визия и без увереност елементарно може да бъде взет за пленник. И това се случва с македонската съпротива сега. Смятам, че не би трябвало да се позволява подобен политически подпалвач да прекъсне европейския път на страната ", сподели Ковачевски, който запитан дали в Народното събрание на Северна Македония има парламентарно болшинство за конституционни промени, сподели, че отговорността на 120 -те депутати в Народното събрание е да вземат решение, което да подсигурява бъдещето на поколенията в страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР