Албанските власти запорираха имущество на бивш главен прокурор, който е

...
Албанските власти запорираха имущество на бивш главен прокурор, който е
Коментари Харесай

Албания запорира имущество на бивш главен прокурор

Албанските управляващи запорираха имущество на някогашен основен прокурор, който е разследван за корупция и пране на пари, съобщи Агенция Франс Прес.

Това става в миг, когато Албания се пробва да прочисти корумпираната правосъдна система – задача, която Брюксел уточни като приоритет №1 за стартирането на договаряния за присъединение към Европейския съюз.

Адриатик Лала, в миналото един от най-влиятелните и вдъхващи боязън мъже в страната, бе упрекнат през април в пране на пари и други финансови закононарушения след отхвърли му да заявява имуществото си.

Съдът наложи запор на „ движимо и недвижимо имущество “ на стойност 98, 7 милиона леки ($915 000) съобщи представител на прокуратурата пред Агенция Франс Прес. Сред запорираното са апартамент в северозападния крайбрежен град Дуръс и над 2 хектара земя.

Лала напусна поста през ноември предходната година, когато завърши мандата му.

Съединени американски щати отхвърлиха през февруари виза на някогашния прокурор и фамилията му поради „ присъединяване в забележителна корупция “, заяви тогава Държавният департамент на Съединени американски щати.

Под натиска на Европейски Съюз Албания подреди към 800 съдии и прокурори да заявяват имуществото си, като част от напъните за премахване на корупцията.

Според отчет от този месец на Албанския Хелзинкски комитет към 200 тествани от тях били „ свързани с проведената престъпност и корупцията по директен или заобиколен метод “. Двайсетина висши съдии се отдръпнаха от постовете си, с цел да не бъдат проверявани.

Месни медии показват в последно време опасения, че някои правосъдно органи скоро ще имат проблеми с действието си поради непълен брой съдии.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР