Албания е предложила на НАТО военноморска база от социалистическо време,

...
Албания е предложила на НАТО военноморска база от социалистическо време,
Коментари Харесай

Албания предлага на НАТО бивша съветска военноморска база

Албания е предложила на НАТО военноморска база от социалистическо време, пробвайки се да усили стратегическата значителност на дребната балканска страна в алианса " в тези сложни времена ", оповестиха от кабинета на албанския министър-председател.

Премиерът Еди Рама съобщи, че военноморската база " Пашалиман ", на 180 километра южно от столицата Тирана, може да бъде " добра облага " за алианса и че има план за нейното възобновяване.

" В тези рискови времена имам вяра, че НАТО може да обмисли опцията за съществуване на военноморска база на алианса в Албания ", съобщи Рама.

Албания, която стана член на НАТО през 2009 година, се причисли към Съединените щати и Европейския съюз в осъждането на войната на Русия в Украйна.

Базата " Пашалиман ", ситуирана под залива Вльора, е издигната през 50-те години на предишния век, когато Съветският съюз докарва 12 подводници, трансформирайки я в единствената военноморска база, с която разполага в Средиземно море. След разпадането на връзките сред Тирана и Москва през 1961 година „ Пашалиман” остава като военноморска база, приютяваща четири подводници и други дребни военни кораби.

Базата е разграбена, в това число материалите от подводниците, през анархичната 1997 година в Албания, когато най-бедното тогава население на Европа губи спестяванията си в несполучливи капиталови пирамиди. Три от подводниците са продадени за скрап, а четвъртата остава, като държавното управление обмисля дали да я трансформира в музей.

„ Пашалиман” е ремонтирана от Турция и от този момент се употребява като военна база за някои военни кораби, които патрулират в Йонийско и Адриатическо море.

НАТО стартира работа по модернизирането на албанската военновъздушна база „ Кукове” от комунистическата ера, на 85 км южно от столицата Тирана, което ще разреши тя да бъде употребена за интервенции на алианса./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР