- Актуалната тема в последните няколко дни е пропадналият човек

...
- Актуалната тема в последните няколко дни е пропадналият човек
Коментари Харесай

Гл. инспектор Петър Петров, СОД: Адреналинът често превръща...

- Актуалната тематика в последните няколко дни е пропадналият човек в тръбата в кв. Коматево. Какво знаете за това и по какъв начин е вярно човек да реагира в сходна обстановка, забелязвайки бедстващ?

 -  Научих от сътрудниците, че са получили сигнал за човек, пропаднал във въпросната тръба. Отишли са на място чиновници от бранш „ Специализирани оперативни действия “ (СОД), както и пожарникари от Втора районна работа. Установили са човек, заклещен в тръбата, и незабавно са пристъпили към неговото изваждане. Наистина много коментиран стана този случай. Иначе първото и най-важно нещо е, че в случай че човек не се усеща сигурен дали може да помогне съответно, е по-добре да не се пробва, тъй като може да се окаже в същата обстановка като потърпевшия. Така потърпевшите от един ще станат двама. Много постоянно хората, може би от адреналин и превъзбуда, подхващат някакви дейности, които не са в огромна степен безвредни за тях и в действителност се оказват в обстановка на невъзможност и се трансформират от спасители в спасявани. Най-доброто, което може да се направи, е просто да се алармират способените органи - да се обадим на тел. 112 и оттова нататък към този момент екипите, които дойдат на място и са задоволително добре готови, да създадат най-хубавото за живота и здравето на индивида.

 - Тоест, дамата с кучето, която е подала сигнала в Коматево, е реагирала вярно?  

- Да, безусловно, това е било най-правилното - по най-бързия метод да се обади на тел. 112, каквото е направила, и оттова нататък нещата са приключили по най-хубавия вероятен метод.

 - Колко са чиновниците в бранш „ Специализирани оперативни действия “?

 - В момента са 41.

 - Достатъчни ли са, в случай че покривате и Смолян, Кърджали и така нататък?

- Да, покриваме Смолян, Пазарджик, Стара Загора, Кърджали и Хасково. С тези хора съумяваме да реагираме при всеки сигнал. В регионите отвън Пловдив се задействаме при по-сериозни произшествия. Ежедневните и по-леки такива се отработват към този момент от сътрудниците от съответните служби. Ако е по-сериозно, отиваме и ние, като съумяваме да отработим всяко едно зародило произшествие. Най-честите ни повиквания са за произшествия.  

 -  Кое е последното произшествие, на което сте се отзовали и няма да забравите?

 - Наводнението в карловските села. Това беше много сериозна избавителна акция, с присъединяване на доста хора. Най-хубавото от всичко е, че имаше позитивен процес на нещата, без жертви и потърпевши.

Гл. инсп. Петър Петров е шеф на бранш " Специализирани оперативни действия " към Пловдивската пожарна. Секторът е оборудван със специфични принадлежности и съвсем постоянно са първи на мястото на случая. Екипите са подготвени за осъществяване на избавителни интервенции на суша и във вода. Те са в положение да оказват помощ и да извадят потърпевшите от всяко транспортно средство, без значение какъв брой са деформирани неговите елементи.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР