Актуализирана стратегическа карта за шума в околната среда на агломерация

...
Актуализирана стратегическа карта за шума в околната среда на агломерация
Коментари Харесай

Всеки трети варненец подложен на силен шум през нощта

Актуализирана стратегическа карта за шума в околната среда на агломерация Варна утвърдиха общинските съветници от краткотрайната комисия „ Опазване и възпроизводство на околната среда “. Картата е за интервал на деяние 2017 – 2022 година, осведомят от пресслужбата на локалния парламент.

Данните демонстрират, че денем 20% от жителите на Варна са изложени на равнища на общ звук над граничните стойности, а през нощта – 34%. Допустимата граница е 55 децибела в жилищни зони и 60 децибела – в централната градска част и местата с натоварен авто трафик. В часовете сред 23 вечерта и 7 сутринта граничните стойности в тези зони са надлежно 45 и 50 децибела.

Най-голям дял за шумовото замърсяване има интензивният авто трафик по основните улици и булеварди. От четирите съществени източника на звук – авто, железопътен, въздушен и воден, единствено пътният трафик действително оказва неподходящо въздействие върху популацията. На наднормени равнища на звук от коли са изложени 52% от жителите на Варна денем и 44% през нощта. Същевременно данните сочат, че има понижение на шума във високите равнища спрямо в началото създадената шумова карта.

През 2017 година на десетина места в града е регистриран звук към 70 децибела. Най-високи равнища са измерени на бул. „ Цар Освободител “ №170. Данните сочат, че доста шумно е било също на бул. „ Христо Смирненски “ №139А, бул. „ Владислав Варненчик “ №194 и №142, ул. „ Цар Борис III “ №7, бул. „ Народни будители “ №3.

Община Варна ще продължи да извършва подхванатите ограничения за понижаване на шума. Сред тях са: възобновяване на рейсовете на градския превоз, модернизиране на тролейбусната мрежа, потребление на модерни автоматизирани системи за контролиране на придвижването.

Подмяната на пътната настилка и построяването на нова също са заложени в проектите на локалната администрация. С цел ограничение на шумовото замърсяване ще бъдат построени велосипедни паркинги, развита ще бъде и мрежа от колела чартърен.

Очаква се с построяването на новия бул. „ Васил Левски “ да има позитивна смяна в шумовото натоварване в града, бе обявено на съвещанието на комисията.

На базата на обновената стратегическа шумова карта, която би трябвало да бъде утвърдена от Общинския съвет, ще бъде направен и нов проект за деяние за ръководство, попречване и понижаване на шума във Варна. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР