Актуализацията предвижда увеличение на пенсиите средно с 12,5% от 1

...
Актуализацията предвижда увеличение на пенсиите средно с 12,5% от 1
Коментари Харесай

Социалните партньори постигнаха съгласие по актуализацията на бюджета

Актуализацията планува нарастване на пенсиите приблизително с 12,5% от 1 октомври. Също по този начин се планува обществена добавка за 413 000 пенсионери, чиито приходи са под линията на беднотия. Промените в макрорамката за тази година са консервативни и приготвят страната за възможна нова вълна на ковид, изясни финансовият министър Асен Василев.

Работодателите, синдикатите и кабинетът реализираха единодушие на изключителното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие: бюджетът за 2021 година на Национален осигурителен институт и ДОО би трябвало да бъдат обновени.



Актуализацията включва: повишение на пенсиите в страната приблизително с 12,5% от 1 октомври. Така минималната от 300 би трябвало да стане 340 лева, а оптималната - от 1440 - 1500 лева



413 000 пенсионери, чиито приходи са под линията на беднотия от 369 лева, би трябвало да получат спомагателни обществени доплащания.



Актуализацията и увеличението на разходната част в макрорамката, съгласно финансовия министър Асен Василев, е допустима поради предстоящата нараснала събираемост от налози и други доходи в размер на 2 млрд лева Увеличените разноски са за 1,8 милиарда

Всички оферти получиха кардинална поддръжка и от работодателите, и от синдикатите.

Освен минималната и оптималната, обществената пенсия също ще се увеличи от 148 на 170 лв.. Синдикатите утвърдиха преизчислението на пенсиите на база нарастване коефициента за тежест на всяка година застрахователен стаж от 1,2 на 1,35. И отхвърлиха предложенията на Българска социалистическа партия и " Изправи се БГ! Ние идваме! " за индексация на база осигурителния приход от 2018 и 2019 година

" По-важното е да запазим правилото, тъй като той се слага под подозрение в Парламента, да не вървим към едно безпринципно преизчисление въз основата на някакъв си приход застрахователен, който ще унищожи пенсионния модел, ще демотивира хората да вършат вноски и оттук насетне нищо не може да го върне назад ", разяснява Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Иначе проверката на бюджета, който служебното държавно управление предлага, е за България да посрещне нова тежка коронавирус вълна и вероятно избори две в едно наесен.



" Идеята на тази актуализация е Парламентът да реши и идвайки едно ново държавно управление да има финансовия запас да се оправи с евентуална тежка вълна на коронавирус до края на годината, без да би трябвало да се подхващат някакви незабавни или изключителни ограничения, що се отнася до финансите на страната ", съобщи Асен Василев, министър на финансите.

Очаква се растеж на Брутният вътрешен продукт от 4,1% и стесняване на недостига с 0,5%.

" Стимулиращо за стопанската система и за бизнеса е това, че летните месеци дадоха опция на бизнеса да работи обикновено, на цялостни обороти и надлежно работата, която е свършена от страна на приходните организации ", съобщи Гълъб Донев, вицепремиер и министър на труда и обществената политика.

Бизнесът приветства метода по-високите разноски да се покрият с нараснали доходи, а не посредством заеми на интернационалните пазари.

" Героят на днешния ден е българският бизнес, българският бизнесмен, тъй като той съумя да обезпечи в това тежко, постковидно време този 1,8 милиарда, който общително данъчната администрация събра ", съобщи Радосвет Радев, ръководител на БСК

Разходите в плана за актуализация са с акцент: обществена политика, поддръжка за бизнеса, опазване на здравето и бедствия и повреди.

На съвещанието финансовият министър изрази запаси към бюджета на НЗОК. Поводът - неизясненост от кое място да бъдат обезпечени 14 млн. лева за лекарите, които слагат имунизациите против ковид. В последна сметка на изключително съвещание Надзорният съвет реши за обезпечените лица парите да бъдат дадени от касата, а за неосигурените - посредством трансфер от здравното министерство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР