Актуализацията на Ethereum може да промени начина, по който инвеститорите

...
Актуализацията на Ethereum може да промени начина, по който инвеститорите
Коментари Харесай

Ether се превръща в нов клас инвестиционен актив

Актуализацията на Ethereum може да промени метода, по който вложителите възприемат криптовалутите. Осигуряването на рентабилност посредством стейкинг го приближава повече до облигациите и го прави дълготрайна инвестиция. Засега обаче огромните очаквания за нараснал капиталов интерес след сливането не се удостоверяват.
Надеждите, че биткойн и криптовалутите могат да бъдат избавление от инфлацията и криза, бяха разрушени тотално тази година. Докато равнищата на инфлацията в развитите страни остава близо до рекодни стойности и акциите световно не престават да страдат, криптосекторът претърпява мъчителен удар. Биткойн е изгубил над 55% от началото на годината (до 19 септември), етериум даже повече - към 60%.

За по-малко от година криптовалутите се простиха с над 2 трлн. $ пазарна капитализация. Причините са най-различни, само че се появиха на повърхността съвсем по едно и също време. Лошото ръководство на някои планове докара до банкрути на криптокредитори и вложители в бранша за доста малко време, утежняването на икономическата геополитическа конюнктура и покачването на лихвите са единствено част от събитията, които принудиха вложителите да се откажат от най-рисковите си активи, за каквито към този момент се считат криптовалутите. Може ли етериум да промени нещо?
Автор: Капитал
Надежди за по-добро В момента огромните очаквания за нараснал капиталов интерес и след сливането обаче не се удостоверяват. Цената на етера падна сензитивно след сливането, а към края на седмицата, в която то се случи - към 16 септември, от фондове и борсово търгувани артикули върху Ether са изтеглени чисто над 16 млн. $. Докато към сходни артикули в главния съперник Bitcoin има чист поток от над 17 млн. $, по данни на CoinShares, представени от Coindesk. Тук статистиката е малко условна, защото на множеството пазари фондовете върху двете валути са на база фючърси, а не на действително владеене. В Съединени американски щати финансовият регулатор към момента отхвърля да лицензира такива.
Реклама
Повечето анализатори и вложители обаче са на мнение, че е нужно време, с цел да се видят позитивите и резултатите от актуализацията. " Когато нещата се успокоят в края на годината, имам вяра, че етер ще се търгува на север от 10 хиляди $ ", написа още през април в блог пост Дейвид Хейс, съосновател на криптоборсата BitMEX. Според него след The Merge смяната на блокчейн системата на етериум, която се случи преди няколко дни, втората най-голяма криптовалута ще наподобява повече на " суровинна облигация, с действителна рентабилност ". Тоест, сходно на облигациите, вложителите към този момент имат късмет да стейкват част от криптоактивите си против обезпечена рентабилност

" Ако кажете, че това (етер) е суровина, тогава се интересуват (само) един клас вложители. Ако кажете, че това е валута, тогава различен клас вложители се интересуват. Но какво ще стане, в случай че съумеете да убедите света, че етерът е просто облигация с безкрайна дълготрайност? ", написа Хейс, като съгласно него аргументът, че стейкването, което ще носи обезпечена рентабилност, е задоволителен, с цел да се промени напълно усещането на вложителите по отношение на криптовалутите.

Етериум ще би трябвало да нарасне със 700% за няколко месеца. " Цената на Ether може да се отдели от другите криптовалути след The Merge, защото неговите награди за залагане (стейкинг) ще го създадат сходен на инструмент като облигация или суровина с награда за транспорт ", разясняват в отчет и анализаторите на Chainalysis, американска компания за блокчейн разбори. Гарантирана рентабилност в етер

В взаимозависимост от това по какъв начин вложителите стейкват етерите си, обезпечената рентабилност може да варира от 4% до 18% годишно и това е преди да се сметне смяната в цената на самата криптовалута, което, в случай че цената се е повишила, може да усили доходността в действителни фиатни пари, само че резултатът може да бъде и противоположен. " Тези доходности биха могли да трансфорат
залагането на Ethereum в привлекателна опция на облигациите за институционалните вложители ", считат анализаторите на Chainanylis.
Автор: Капитал Реклама
Въпреки че едвам неотдавна се случи смяната, етериум е най-голямата proof of stake блокчейн криптовалута по стойност на стейкинг със заложени монети за над 18 милиарда $. (спрямо цените на 19 септември). Някои вложители сами залагат етерите си, с цел да валидират транзакции, за което са нужни специфичен програмен продукт и най-малко 32 етера, до момента в който други изпращат монетите си в стейкинг пулове, където сплотяват активите си, с цел да усилят възможностите си да бъдат определени за съставянето на нов блок и да поделят премиите между тях.

Според анализаторите стейкингът може да притегли повече вложители след The Merge заради няколко аргументи. От една страна, потребителите евентуално ще се усещат по-удобно да залагат активите си, откакто новият модел е публично въведен и остарелият остане в предишното съгласно експерти. " Преминаването към Proof of Stake също по този начин направи етериум по-екологичен, което би могло да се окаже уместно за вложителите с ESG задължения, изключително за институционалните вложители ", допълват от Chainanylis.

" Като се има поради, че The Merge е най-значимото развиване в историята на мрежата Ethereum, капиталовата теза за ether токена евентуално също би трябвало да се развие, в допълнение към някои от функционалностите или характерностите на мрежатa ", разяснява и Джак Нойройтер, анализатор във Fidelity.

Данни на Chainalisys демонстрират, че институционалните вложители, дефинирани като криптопортфейли, които стейкват над 1 млн. $, се усилват още преди The Merge. " Ще бъде забавно да се види дали броят на стейкващите с институционален размер на активите се усилва с по-бързи темпове след The Merge, защото това може да допуска, че институционалните вложители в действителност виждат стейкването на етериум като добра тактика за генериране на рентабилност ", заключват анализаторите. Все още се чакат подобрения

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР