Актуализацията на бюджета влиза в парламента идната седмица, заяви вицепремиерът

...
Актуализацията на бюджета влиза в парламента идната седмица, заяви вицепремиерът
Коментари Харесай

Асен Василев: Не мисля, че имаме проблем с датата 1 януари 2024 година

Актуализацията на бюджета влиза в Народното събрание идната седмица, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

По думите му бюджетът продължава да е с позитивно салдо в размер на 570 милиона лева към 31 май, представен от.

„ Това включва и заплащането на увеличена вноска към бюджета на Европейски Съюз, като досега сме платили 672 милиона лева Приходите от Данък добавена стойност порастват по-бавно. Основният напредък е в приходите от корпоративен налог, където имаме 24% на годишна база за първите 5 месеца. Приходите от налозите на физическите лица също порастват по-бавно. Очакваме актуализацията да бъде импортирана за разглеждане идната седмица “, добави вицепремиерът.

„ Целта на ЕЦБ за инфлация е 2%, сега е 8.1% приблизително. Има страни в Еврозоната с 20% инфлация. Ако погледнем конвергентния отчет на ЕЦБ, се споделя, че през годините сме се движили от минус 0.9% до 4%. Не мисля, че имаме проблем с датата 1 януари 2024 година Техническият проект беше признат и техническата работа е почнала по този начин, че Народното събрание да има опция да реши. Даже и да се сетим, че желаеме на 1 януари 2024 година да приемем еврото, това няма по какъв начин да стане, в случай че не сме механически подготвени “, разяснява още Асен Василев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР