Акция по кръводаряване се проведе във Варна в навечерието на

...
Акция по кръводаряване се проведе във Варна в навечерието на
Коментари Харесай

Близките на тежкоболни най-мотивирани да даряват кръв

Акция по кръводаряване се организира във Варна в навечерието на 14 юни – Световния ден на доброволния и безплатен кръводарител. Инициативата се организира в клуба на ГЕРБ на ул. „ Хаджи Димитър ” 3, като мобилният медицински екип на Центъра по трансфузионна хематология бе там от 10.00 до 14.00 часа.

„ Изключително значимо е да приобщим младежите към идеята, по тази причина избрахме да проведем акцията взаимно с младежката организация на ГЕРБ ”, посочи регионалният координатор на Жени ГЕРБ-Варна Йорданка Проданова и добави, че акцията ще продължи и в петък в клуба на ГЕРБ в регион „ Приморски ”. Сред кръводарителите през днешния ден бе и общинският консултант Калина Пеева.

„ От един сак с кръв се отделят еритроцитна маса, тромбоцитен концентрат и плазма, нужни за лекуването на пациенти с разнообразни болести. Това значи, че всеки кръводарител би могъл да помогне за спасяването на три човешки живота ”, разяснява доктор Мирела Кирякова. По думите й, страхът на хората да подаряват кръв е плод на първо място на предубеждения.

„ Практиката ни е посочила, че предубежденията най-често се внушават от хора, които в никакъв случай през живота си не са давали кръв. Противно на всевъзможни опасения, че кръводаряването основава физически дискомфорт, в действителност то подтиква костния мозък да създава нови редици кафези, а това усъвършенства тонуса, покачва имунитета и може да се каже, че по този метод то даже подмладява ”, акцентира още доктор Кирякова.

Тя бе безапелационна, че с банкет на повече течности и с пълноценна и витаминозна храна количеството на дарената кръв ще се възвърне в организма в границите на до 24 часа. Лекарката показа, че най-силно стимулирани да подаряват кръв са хора, чиито близки са претърпели тежки здравословни проблеми и персонално са се убедили в животоспасяващия резултат на кръводаряването. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР