Акционерите на изпадналия в затруднение германски газов гигант Uniper трябва

...
Акционерите на изпадналия в затруднение германски газов гигант Uniper трябва
Коментари Харесай

Акционерите на Uniper гласуват за национализация

Акционерите на изпадналия в усложнение немски газов колос Uniper би трябвало да гласоподават за национализацията на компанията, откакто тя бе сложена на ръба на банкрута след нахлуването на Русия в Украйна.

След началото на войната в Украйна през февруари основните доставки на съветски газ за Германия бяха фрапантно понижени като хипотетично възмездие за западните наказания.

Без съветски доставки Uniper беше изправена пред банкрут, което накара немското държавно управление да разгласи, че ще национализира компанията заради опасения, че нейният банкрут може да провокира шокови талази в най-голямата европейска стопанска система.

Очаква се акционерите да поддържат договорката при гласоподаване на изключително общо заседание, което се смята за условност, откакто мажоритарният акционер, финландската държавна енергийна компания Fortum, се съгласи през септември.

„ Чрез стабилизирането на компанията федералното държавно управление признава централната роля, която Uniper играе за сигурността на доставките в Германия и Европа “, съобщи основният изпълнителен шеф на компанията Клаус-Дитер Маубах преди гласуването.

Германското държавно управление и Uniper, най-големият вносител на газ в Германия, подписаха рамково съглашение, обвързвано със избавителния пакет.

Първоначално Берлин се съгласи на парична инжекция в размер на осем милиарда евро (8,5 милиарда долара) за Uniper, само че задлъжнялата компания съобщи предишния месец, че държавното управление ще би трябвало да похарчи спомагателни 25 милиарда евро.

Uniper регистрира чиста загуба в размер на 40 милиарда евро за първите девет месеца на годината, което е една от най-големите загуби в историята на немските компании.

Правителството ще финансира спасяването от фонд на стойност 200 милиарда евро, предопределен да смекчи въздействието на енергийната рецесия върху семействата и бизнеса.

При понижените съветски доставки Uniper е принудена да заплаща високи цени на свободния пазар. И въпреки че от лятото насам разноските понижиха, те остават високи.

„ Все още сме в обстановка, в която би трябвало да купуваме газ на (спот) пазарите, където цените са достигнали равнище, което - като цяло - е по-високо от покупната цена на нашите клиенти “, съобщи пред Агенция Франс Прес Холгер Крец, основен действен шеф на Uniper за ръководство на активи.

„ Все още се намираме в напрегната обстановка “, сподели той, като добави, че това ще се резервира до приключването на съществуващите дълготрайни контракти.

Uniper търси обезщетение в интернационален арбитражен съд от „ Газпром “ за това, което твърди, че съветският енергиен колос не е доставил контрактуваните в контракта доставки на газ.

„ Газпром “ съобщи, че не признава легитимността на исковете, написа БНР. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР