Акциите продължиха възходящата си траектория от миналата година до 2024

...
Акциите продължиха възходящата си траектория от миналата година до 2024
Коментари Харесай

S&P 500 разбива рекорди и носи невероятни печалби на инвеститорите – докога?

Акциите продължиха възходящата си траектория от предходната година до 2024 година, като през последните седмици доближиха поредност от рекордни стойности.

През миналата седмица показателят S&P 500 за първи път в историята доближи границата от 5,000, като затвори по-високо в 14 от последните 15 седмици. Това показване съответствува с една от най-силните рекордни серии, отбелязвайки най-дългата такава серия от пет десетилетия насам.

Според пазарния анализатор Джей Уудс, основен световен пълководец във Freedom Capital Markets, обаче има опасения по отношение на устойчивостта на това дълготрайно рали. Уудс означи, че от историческа позиция актуалното пазарно рали наподобява прекалено. Той уточни бързото повишаване на бенчмарковия показател с 20% от ноември насам, като допусна, че сходни бързи облаги може да се окажат неустойчиви и да доведат до загуба на инерция в бичия тренд.

Макар да не показва прекосяване към мечи прогнози, Уудс допусна, че пазарът може би би трябвало да си вземе глътка въздух. Той се базира на знака за относителна мощ, който демонстрира намаляващи върхове, до момента в който S&P 500 продължава да доближава нови върхове, което е знак за евентуална меча дивергенция, присъща за пазарните върхове или дъна.

Освен това Уудс уточни, че понастоящем S&P 500 се търгува с към 11% над 200-дневната си пълзяща междинна – равнище, което исторически предшества паузи или отдръпвания в ралито.

При настоящето пазарно рали се следи и необикновена наклонност: интервал от 70 поредни дни без 2% спад на показателя – събитие, което не е следено от 2018 година насам.

Макар че бичият поход може да не е завършил, Уудс и Freedom Capital Markets допускат , че на хоризонта може да има интервал на консолидация или оттегляне до възходящата 50-дневна пълзяща междинна. Въпреки това Уудс призна, че в исторически проект са се случвали поредици от до 100 дни без оттегляне от 2%, което оставя място за евентуални изненади.

В вероятност вложителите ще наблюдават от близко докладите за приходите на огромни компании като Nvidia и Coca-Cola, както и основни стопански индикатори като инфлация и потребителски настройки, с цел да получат информация за евентуалната посока на политиката на Федералния запас.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР