Акциите на VinFast скочиха с повече от 270% от IPO

...
Акциите на VinFast скочиха с повече от 270% от IPO
Коментари Харесай

Пазарната оценка на VinFast от 85 милиарда долара изпреварва тези на Ford и GM!

Акциите на VinFast скочиха с повече от 270% от IPO цената на SPAC. VinFast в дебюта си като обществена компания, надвиши пазарната си капитализация над тази на General Motors и Ford Motor, защото търговците обърнаха акции на производителя на електрически транспортни средства. Виетнамската компания, която стана обществена в договорка със SPAC, коства към 85 милиарда $, откакто акциите скочиха във вторник, покачвайки се до 37,06 $ в Ню Йорк.

Това е повече от 270 % от цената на IPO на SPAC и повече от утрояване на подразбиращата се финансова стойност на договорката от 23 милиарда $. VinFast дебютира на Nasdaq Global Select Market под признака VFS след довеждане докрай на сливането с компанията за придобиване със специфична цел Black Spade Acquisition.

Ръстът на акциите от цената на затваряне на SPAC в понеделник прави компанията най-добре представящата се де-SPAC, която дебютира тази година на борса в Съединени американски щати. Огромната оценка направи VinFast по-ценен от BMW и повече от Ford и Rivian, взети дружно на хартия във връзка с пазарната капитализация, само че изостава от пазарната стойност на BYD.

Въпреки това VinFast е компания с дребен брой акции, налични за търговия - единствено 1,3 милиона акции от SPAC остават след назад изкупуване - което значи, че придвижването и цената на акциите са склонни към огромни съмнения.

Регулаторните документи демонстрират, че Фам Нят Вуонг, най-богатият човек във Виетнам и създател на VinFast, управлява към 99 % от сдружението, частично посредством акции, притежавани от брачната половинка му и Vingroup JSC. Това значи, че по-голямата част от акциите са заключени и недостъпни за вложителите, които биха спечелили във вторник.

Освен това фирмите, които се сливат с компании за „ черни “ чекове, са склонни да изпитват покачвания, които изчезват няколко търговски сесии след привършване на договорката, когато шумът в обществените медии утихне. De-SPAC, които направиха своя дебют тази година, означиха междинен спад от към 45 %, като 18 от тях изтриха повече от 70 % от цената си, съгласно данни, събрани от Bloomberg.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР