Акциите на Deutsche Bank се понижиха в края на седмицата,

...
Акциите на Deutsche Bank се понижиха в края на седмицата,
Коментари Харесай

Без паника: Deutsche Bank няма да е следващата Credit Suisse

Акциите на Deutsche Bank се намалиха в края на седмицата, а разноските за обезпечаване против несъблюдение на отговорностите набъбнаха, откакто немската финансова институция беше обхваната от суматоха за стабилността на европейския банков бранш.

Анализатори и стопански специалисти обаче недоумяват за какво банката, която е осъществила 10 поредни тримесечия на облага и може да се похвали със мощни финансови позиции и кредитоспособност, се трансформира в идната цел на пазара, който наподобява е в режим " търси и унищожавай ", написа в разбор по тематиката CNBC.

Спешното избавяне на Credit Suisse от страна на UBS след банкрута на Silicon Valley Bank в Съединени американски щати провокира опасения измежду вложителите, които се задълбочиха още повече след последвалото стягане на паричната политика от Федералния запас на Съединени американски щати.

Централните банки и регулаторните органи смятаха, че договорката за избавяне на Credit Suisse, подписана с посредничеството на швейцарските управляващи, ще спомогне за усмиряване на паниките на вложителите по отношение на стабилността на европейските банки.

Но трусът в 167-годишната институция и нарушаването на разпоредбите за подчиненост на кредиторите сътвориха суматоха на пазара и ескалираха упованията, че договорката няма да бъде задоволителна за преодоляване на напрежението в бранша.

Когато цифрите приказват, скептиците мълчат

Deutsche Bank мина през преструктуриране на стойност няколко милиарда евро през последните години за понижаване на разноските и възстановяване на рентабилността. През 2022 година кредиторът записва годишна чиста облага в размер на 5 милиарда евро (5,4 милиарда долара), което е със 159% повече от миналата година.

Коефициентът му CET1 - мярка за платежоспособността на банката - възлезе на 13,4% в края на 2022 година, до момента в който коефициентът му на ликвидно покритие беше 142%, а коефициентът на чисто устойчиво финансиране - 119%.

Цифрите са безапелационни – няма основателна причина за безпокойствие по отношение на платежоспособността или ликвидната позиция на банката.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи на конференция в Брюксел в петък, че Deutsche Bank е " изцяло реорганизирала и модернизирала своя бизнес модел и е доста печеливша банка ", като добави, че няма съображение да се спекулира с нейното бъдеще.

Не е чак толкоз ужасно

Компанията Autonomous, дъщерно сдружение на AllianceBernstein, отхвърли опасенията на скептиците с причините, че те са " добре известни " и " не е чак толкоз страшни ", акцентирайки " постоянните финансови и ликвидни позиции " на банката.

" Нямаме опасения по отношение на жизнеспособността на Deutsche Bank. За да бъдем пределно ясни - Deutsche Bank НЕ Е идващият Credit Suisse. ", обявиха стратезите на Autonomous Стюарт Греъм и Леона Ли.

За разлика от изпадналия в усложнение швейцарски заемодател, те подчертаха, че Deutsche Bank е " устойчиво печеливша ", а Autonomous предвижда възвръщаемост на материалната балансова стойност от 7,1% за 2023 година, която ще нарасне до 8,5% до 2025 година

" Нов и натоварен фокус " върху ликвидността

Според JPMorgan сривът на Credit Suisse се свежда до композиция от три аргументи.

Това са " поредност от управнически провали, които са подкопали доверието в качествата на управлението " ; сложен пазарен подтекст, който е попречил проекта за преструктуриране на банкат  и " нов и натоварен фокус на пазара върху ликвидния риск " след банкрута на SVB.

По време на срутва на SVB Credit Suisse към този момент беше в центъра на вниманието поради ликвидната си позиция и през четвъртото тримесечие на 2022 година беше претърпяла солидни изходящи потоци, които към момента не бяха обърнати, допълват анализаторите.

JPMorgan не е изрично уверен дали невижданият отлив на инвеститори в Credit Suisse, е насъбран от единствено себе си след банкрута на SVB или е подбуден като защитна реакция след суматохата на пазара и " неналичието на убеденост от управлението ".

" Всъщност, в случай че има нещо, което вложителите могат да научат от събитията през последните няколко седмици, както в Съединени американски щати, по този начин и в Европа, то е какъв брой надалеч ще стигнат регулаторите, с цел да подсигуряват, че вложителите са предпазени ", акцентират от JPMorgan.

" Каквото и да се случи, поуката за вложителите е ясна - в доверието е от основно значение, без значение дали произтича от пазарния декор като цяло или от способността на управлението да обезпечи повече бистрота на ограниченията за ликвидност. ", безапелационни са анализаторите.

Припомняме, че акциите на Deutsche Bank продължиха низходящия си ход в продължение на три поредни дни в края на седмицата, след внезапния скок на суаповете за кредитно несъблюдение (CDS) - самобитна " застраховка " против риска от несъблюдение. Това подхрани опасенията по отношение на цялостната непоклатимост на европейските банки, заяви Reuters, представена от Българска телеграфна агенция.

Акциите на Deutsche Bank, които изгубиха една пета от цената си този месец, спаднаха с 3,2% при затварянето на борсата в петък (24 март), до момента в който суаповете за кредитно несъблюдение на банката се нарастнаха до 173 базисни пункта по отношение на 142 базисни пункта през предходния ден, по данни на " Стандард енд Пуърс глоубъл маркет интелиджънс " (S&P Global Market Intelligence). Това беляза най-голямото еднодневно повишаване на суап книжата в историята на Deutsche Bank, сочат данни на Refinitiv.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР