Акценти Обмисляме квоти за чужденци извън ЕС за Първа лига Конгресът бе

...
Акценти
Обмисляме квоти за чужденци извън ЕС за Първа лига
Конгресът бе
Коментари Харесай

Членът на Изпълкома на БФС Димитър Георгиев: Държавата да н...

Акценти

Обмисляме квоти за чужденци отвън Европейски Съюз за Първа лига

Конгресът бе съгласно разпоредбите и съвършено извършен

Бербатов говореше едно в залата и напълно друго пред камерите

Преамбюл

Димитър Георгиев е един от двамата пловдивчани, намерили място в новия Изпълнителен комитет на Българския футболен съюз, оповестен на конгреса на централата във вторник.

Бизнесменът от Пловдив е някогашен футболист, чиято кариера стартира в детско-юношеската школа на Ботев (Пловдив), където играе до 1989 година

Димитър Георгиев бе част и от остарелия Изпълком. Като човек, наясно с процесите във футбола ни, го попитахме за мнението му за извършения конгрес и визията на новия екип на БФС за развиването на най-популярната игра у нас.

Основен текст

- Г-н Георгиев, какво същина се случи на конгреса, всичко беше ли по правилник и закон?

- Да, организирахме един изцяло либерален конгрес. Неслучайно Димитър Бербатов два пъти персонално благодари за организацията. Тя, освен съгласно мен, само че и съгласно наблюдаващите от УЕФА, беше съвършена.

Разрешихме по четирима наблюдаващи по време на изборната процедура.

Малко съм отчаян обаче от част от по този начин наречената съпротива, ненапълно и от самия Бербатов. На конгреса сподели пред делегатите едно, а пред камерите на малките екрани напълно друго. Бившият ни сътрудник Петър Величков също направи неприятно усещане, само че всеки самичък си взема решение по какъв начин да работи.

- А в този момент накъде? Какви ще са целите ви през новия мандат?

- Основно ще се натъртва на развиването на детско-юношеския футбол. Там е разковничето за повдигане равнището на футбола ни.

Ще ви кажа главните цели, които ние и преди сме имали, само че заради субективни аргументи не успяхме да свършим. Спомняте си офанзивата против президента на БФС Борислав Михайлов. Помня тъкмо, че на 1 октомври 2019 година ние инициирахме една стратегия за детския футбол. Тя се състоеше в основаването на 20 футболни централи благодарение на страната. С 14 милиона от бюджета, един милион от БФС и 25 % от самите клубове мислехме да изградим тези централи. Получава се, че клубовете ще имат бюджет в границите на 1 милион лв. за развиване на детските си школи. Разбирате, че 25 % самофинансиране значи, че огромните клубове у нас биха могли да си го разрешат.

По сходен метод се работи в Сърбия, Хърватия, даже и в Байерн. Точно там виждаме и пътя за българския футбол. Да помогнем на школите, с цел да можем след 4-5 години да имаме футболисти, които да бъдат конкурентоспособни на международния пазар. Така и за националния ни тим ще се увеличи конкуренцията.

Основните ни насоки в този програмен интервал ще са за децата и за аматьорския футбол. Но и страната би трябвало да помогне. Тя продължава да се държи като мащеха за футбола, който е обществен феномен. Това е най-масовото общо занятие за подрастващите, в него се образоват и възпитават стотици хиляди деца. Вярно е, че просперитетът на професионалните клубове е ангажимент на притежателите им, само че за детските школи страната е длъжна да оказва помощ, както го прави за останалите спортове. Другото е дискриминация.

- Как ще съумеете да извършите това, имате ли към този момент контакти с държавното управление?

- В момента обстановката не е розова. Приемете, че БФС има Х (хикс) бюджет за година. Финансовата помощ сега от държавното управление е 0 %. Затова чакаме с интерес новото държавно управление. Дано там хората бъдат по-адекватни с ограниченията и помощите за спорта, и в частност с футбола. В последните две години по едни или други аргументи се движехме в един мрачен тунел без светлина в края му.

- Ясно, че главният подтик за развиването на футбола е материалната база. Какви са проектите ви в тази тенденция?

- Едно от първите ни неща е построяването на нов многофункционален народен стадион. Да ме извиняват почитателите в Пловдив, само че той ще е в София. Планираме да е за към 30 000 фенове. Като стане, ще успеем да докараме някой край за Суперкупата на Европа или Лига Европа. Имаме разновидности за постигането. Все отново думата на Борислав Михайлов се чува в евроцентралата. Неслучайно и изпълнителният шеф на “Национална спортна база” Пламен Манолов е в състава на новия Изпълком.

Много значим акцент е построяването на терени. За четири години се възнамеряват към 30 терена да бъдат построени с помощ от разнообразни стратегии.

Важна е и методическата помощ, която би трябвало да се оказва на треньорите. Планираме най-малко 40 експерти да минат образование в чужбина.

Ще ви кажа нещо любопитно. Благодарение на Борислав Михайлов успяхме да изградим една онлайн библиотека с пособия за подготовка и стратегии по холандската система (в частност Аякс). Това е скъп опит. Подчертавам, че това е изцяло безвъзмезден артикул онлайн за лицензираните треньори. Просто би трябвало да се извърнат към БФС, с цел да получат безвъзмезден код и пароли за достъп и да черпят информация. Ще кажа, че доста малко от сегашните треньори в школата са го създали.

Инвестирали сме до момента към 120 000 лв. за сървър и принадлежности за предаване на мачовете от аматьорския ни футбол. Цената ще е алегорична - един SMS.

- Други ограничения по отношение на чужденците или други нови условия обмисляте ли?

- Обмисляме преразглеждането на квотата за чужденците в Първа лига. Това ще стане след обширен разбор от страна на футболните специалисти. Важно е да поизчистим грешките си към системата ВАР. Инвестирали сме 2 милиона лв. там. Смятам, че ще можем да изправим забележимите пропуски, които сме разкрили.

Трябва да отбележим, че ще наблегнем на женския футбол. Там ще би трябвало да влезем в крайник с условията на УЕФА. Всичко тимове от професионалния ни футбол би трябвало да развиват и женския профил. За да не се стигне до ексцесии. Примерно тим да се е класирал за евротурнирите, а да бъде недопуснат там поради липса на женски тим и на негово място да играе идващият в класирането.

- Какъв е моделът, който ще следвате?

- Унгария е добър образец. Там нещата са на доста високо равнище. Правителството им построи 17 нови стадиона за последните 5-6 години. Моделът на Швейцария също е вид. Спомняте си рецесията при тях преди 15-ина години. Тогава те започнаха от нулата и правеха първо школите си. Сега виждате какъв брой мощни футболисти имат и къде играят.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР