Активното сътрудничество и добросъседските отношения са от ключово значение за

...
Активното сътрудничество и добросъседските отношения са от ключово значение за
Коментари Харесай

Министър Генчовска: Активното сътрудничество и добросъседските отношения са от ключово значение за страните от Югоизточна Европа

Активното съдействие и добросъседските връзки са от основно значение за реализиране на дълготрайна сигурност, непоклатимост и разцвет в района на Югоизточна Европа, изключително в изискванията на актуалните условия.

Това съобщи министърът на външните работи Теодора Генчовска, която е отпред на българската делегация в заключителните срещи на гръцкото ротационно председателство на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) на 10 юни 2022 година в Солун – Среща на министрите на външните работи и Среща на държавните и държавни ръководители.

Министър Генчовска акцентира основната роля на ПСЮИЕ като водещ политически формат за построяването на доверие и съдействие сред страните в района. „ България, като създател на Процеса на съдействие в Югоизточна Европа, прави оценка високо ролята на ПСЮИЕ, който се трансформира в пример за районно съдействие и потвърди своята резистентност и дарба да ни сплотява. Процесът е неповторим и работи извънредно сполучливо, следвайки правилата на приобщаване, взаимно почитание и схващане “, уточни тя.

В рамките на форума външните министри направиха обзор на развиването на районното съдействие в интервала на гръцкото председателство на ПСЮИЕ (1 юли 2021 – 30 юни 2022 г.) и обрисуваха опциите за неговото по-нататъшно развиване.

Сред главните акценти в изявлението на министър Генчовска бяха войната в Украйна, енергийната рецесия, битката с дезинформацията и свободата на медиите в района.

„ Войната в Украйна е шокираща действителност и повратна точка за Европа и европейската сигурност. Агресията на Русия против Украйна подсети на всички ни, че свободата, демокрацията, върховенството на закона и правата на индивида не могат да се одобряват за даденост. Всички сме очевидци по какъв начин тези три месеца донесоха трагични промени и съществени нови закани и провокации за района “, съобщи министър Теодора Генчовска. „ Ето за какво ние, като участници в ПСЮИЕ, би трябвало намерено и поредно да показваме недвусмислена поддръжка за суверенитета, териториалната целокупност и независимостта на Украйна ”, добави тя.

По време на срещата външният ни министър акцентира нуждата от повишение на енергийната сигурност, акцентирайки че развиването на транспортните мрежи и модернизацията на инфраструктурата са от особена значимост за реализиране на районна съгласуваност и устойчива подвижност. „ Осигуряването на ефикасното действие на „ зелените коридори “ по време на рецесията, породена от Covid-19, на граничните пунктове, способства за безпрепятственото доставяне със артикули, храни и медикаменти. Това за следващ път потвърждава, че нашата визия за бъдещето и построяването на съответна инфраструктура би трябвало да се гради на интегриран и взаимен метод ”, добави тя.

Държавните ръководители одобриха плана на Солунска декларация на ПСЮИЕ. Предстои вдишване на председателството от Черна гора, като бе разискван и препоръчан за ръководител на Процеса след Подгорица да бъде Скопие. Министър Теодора Генчовска съобщи желанието на България да поеме ротационното председателство на ПСЮИЕ в интервала 2025-2026 година, когато ще бъде маркирана и 30-годишнината от основаването на Процеса.

Българският външен министър пожела триумф на идното черногорско председателство на ПСЮИЕ и изрази убеденост в бъдещото развиване на районното съдействие.

Република България е основател за основаването на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа, като водещ политически формат за разговор в района. Началото на самодейността е положено на Софийската среща на министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа (6-7 юли 1996 г.), която приема Софийската декларация за добросъседски връзки, непоклатимост, сигурност и съдействие на Балканите.

Освен България, страни-участнички в ПСЮИЕ са Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия, Черна гора и Косово.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР