Активни разговор с “Газпром все още няма, но служебното правителство

...
Активни разговор с “Газпром все още няма, но служебното правителство
Коментари Харесай

Официално: Служебното правителство влезе в контакт с „Газпром“

Активни диалог с “Газпром ” към момента няма, само че служебното държавно управление е изпратило информация, че има подготвеност за обновяване на договарянията. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов в студиото на Нова телевизия.

Той разясни, че отговор от съветския снабдител чакат през днешния ден или най-късно в понеделник идната седмица.

Енергийният министър сподели за какво са значими договарянията с „ Газпром ”

“Казахме им, че сме подготвени да обновим договарянията по контракта и че имаме оферти по редица промени, които биха го оптимизирали ”, сподели още Христов.

Сред предложенията на служебния кабинет е удължение на интервала за взимане на оставащите количества газ. “Няма по какъв начин да изразходим количествата газ по този контракт ”, безапелационен е енергийният министър, по тази причина предлагането им е те да бъдат бъдат одобрявани и през 2023г. Той разясни, че диалози за обновяване на контракта няма да има. “Говорим единствено за остарелия контракт ”, съобщи Христов.

Припомняме, че съветската страна спря да извършва контракта си на 27 април. Оттогава до през днешния ден последния ден на предното държавно управление „ Булгаргаз “ непроменяемо превеждаше дължимите заплащания за газ, само че „ Газпромекспорт “ връщаше парите, а България не е получила и една молекула газ. Заради декрет на Путин съветската компания разгласи, че трансформира схемата на заплащане в рубли, само че сходни промени изискват единодушие и на другата страна. При спор се търси намесата на арбитраж, само че това не не дава право на доставчика да спре да извършва договорните си отговорности.

Въпреки това из медийното пространство представители на служебното държавно управление се надпреварват да изясняват по какъв начин България ще загуби арбитражното дело и какъв брой милиарда ще би трябвало да заплати. Те съзнателно подценяват фалта, че „ Газпром “ едностранно приключи доставките за България и Полша,  а по-късно – понижи или спря доставките за други страни. Освен това съветският газ нарастна десеторно през 2021 г, което го трансформира едно краткотрайно и в безценен, и в нерешителен.

Пренебрегват се и ежеседмичните протестни на жителите в България, които намерено се афишират срещу зависимостта на България от „ Газпром “, и финансирането на войната, която води Путин в Украйна.

За страдание дейностите на служебния кабинет поддържат все по-нарастващото мнение, че се обслужват непознати ползи, а това няма по какъв начин да докара до нищо позитивно за  страната ни.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР