Активна телефонна дипломация води президентът на Турция Реджеп Ердоган по

...
Активна телефонна дипломация води президентът на Турция Реджеп Ердоган по
Коментари Харесай

Разговор Ердоган - Столтенберг, Турция остава скептична

Активна телефонна дипломация води президентът на Турция Реджеп Ердоган по въпроса с кандидатурите за участие в НАТО на Швеция и Финландия, на които заплашва да наложи несъгласие поради поддръжка за кюрдски деятели.

Анкара няма да гледа позитивно на участие на Швеция и Финландия в НАТО, в случай че те не покажат ясно съдействие в битката против тероризма и други въпроси - това е декларирал турският президент в телефонен диалог с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

В изказване на президентството от през днешния ден се споделя, че Ердоган поддържа политиката на отворени порти на НАТО, написа Ройтерс.

След диалога с Ердоган Столтенберг написа в " Туитър ", че паниките във връзка със сигурността на съдружниците би трябвало да бъдат взети поради и договарянията би трябвало да продължат, с цел да се откри решение.

По-рано Ердоган беседва с шведския министър председател Магдалена Андерсон, от която е изискал съответни стъпки за прекратяването на политическата, финансова и оръжейна поддръжка за одобряваните от Турция за терористични организации, написа държавната осведомителна организация Анадолу.

Анкара твърди, че Швеция и Финландия одобряват на своя територия хора, свързани с Кюрдската работническа партия и почитатели на Фетуллах Гюлен, който съгласно управляващите стои зад опита за прелом от 2016 година.

Държавният глава на югоизточната ни съседка също така е изискал да бъде вдигнато оръжейното ембарго, наложено на Турция след военното ѝ навлизане в Сирия през 2019-а.

Президентът на Финландия Саули Нинистьо също е провел, по думите му, открит и директен разговор с Ердоган. В обява в Туитър Нинистьо написа, че Финландия осъжда тероризма във всичките му форми и прояви, че Финландия и Турция са ангажирани във взаимната си сигурност и връзките сред тях се заздравяват, както и че тесният разговор продължава.

По-рано турският президент беседва по телефона и с английския министър председател Борис Джонсън, който е декларирал, че Финландия и Швеция ще бъдат скъпи попълнения в НАТО, като е призовал Ердоган да работи с Хелзинки, Стокхолм и Алианса, с цел да бъдат решени проблемите.

Междувременно главната опозиционна партия в Турция - Републиканската национална партия, провела протестен протест в Истанбул в отговор на решение на съда да удостовери присъда на нейн върховен представител.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР