Активистка от екипа на руския опозиционер Алексей Навални каза пред

...
Активистка от екипа на руския опозиционер Алексей Навални каза пред
Коментари Харесай

Активистка от екипа на Навални напусна Русия, за да избегне арест

Активистка от екипа на съветския опозиционер Алексей Навални сподели пред Ройтерс, че е напуснала Русия, с цел да избегне арест. В същото време двама от водещите представители на екипа на опозиционера обявиха, че са получили писма със закани към тях и фамилиите им.

Виолета Грудина, на която беше неразрешено да се кандидатира на локалните избори в арктическия пристанищен град Мурманск, не посочи къде е отишла, нито по кое време и по какъв начин е отпътувала.

" Нямаше огромен избор. Името ми е в лист с лица за търсене в Русия и ме чака затвор ", уточни Грудина в малко известие, изпратено по чат приложението Телеграм.

Тя се причислява към редицата опозиционни фигури, напуснали Русия през последната година заради репресии, които се ускориха след изпращането на Навални в пандиза, отбелязва Ройтерс.

Впоследствие неговата политическата мрежа беше разрушена и неразрешена като екстремистка. Навални към момента е в пандиза. Той и най-близките му сподвижници бяха включени в формален лист с " терористи и екстремисти ".

Днес екипът му заяви, че двама от тези негови сподвижници, които в този момент живеят отвън Русия, Иван Жданов и Леонид Волков, са получили анонимни писма, в които пишело: " Знаем къде живеете. Не желаеме вие и вашите фамилии да се чувствате в сигурност, желаеме да си спомняте това, когато вършите активността си ".

Волков съобщи в Инстаграм, че " писмото от Родината " било доставено на адреса, където живее.

" Получихме тези писма по същото време, когато бяхме включени " в листата на екстремистите и терористите ", а това не наподобява на съвпадане: знаем какви способи употребява Путин против тези, които счита за терористи, нали по този начин? Но ние няма да променим нищо в активността си. "

Грудина възнамеряваше да се кандидатира за място в общинския съвет на Мурманск на изборите през септември, до момента в който репресиите набираха мощ.

След като не беше позволена да взе участие в конкуренцията обаче, тя съобщи, че е станала жертва на зрелищна акция за заплашване, при която било стреляно по офиса й. В един миг тя съобщи, че е била настанена в болница за лекуване на КОВИД-19, което нито била желала, нито се нуждаела от него.

Кремъл отхвърли да разяснява изказванията на Грудина. Оттам отхвърлят да атакуват опозиционни политици и споделят, че всеки бива предаден на съд единствено в случай че е нарушил закона.

По това време локалното кметство и губернаторство не дадоха отговор на запитванията за коментар на изказванията на Грудина, отбелязва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР