Активирането на неактивното население на пазара на труда е приоритет

...
Активирането на неактивното население на пазара на труда е приоритет
Коментари Харесай

Министър Гьоков: Активирането на неактивното население на пазара на труда е приоритет на МТСП

Активирането на неактивното население на пазара на труда е приоритет в работата на Министерство на труда и обществената политика.

Тези хора постоянно са обсъждани като запас, който в последните години покачва значимостта си “. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков по време на онлайн среща за показване на финалния отчет по план „ Реформиране на съществуващите и създаване на нови ограничения за активиране на неактивни лица и включването им на пазара на труда в България “, изпълняван в партньорство сред Агенцията по заетостта, Организацията за икономическо съдействие и развиване и Европейската комисия.

В отчета се показва, че пазарът на труда в България е отбелязал забележителен прогрес през последното десетилетие. Въпреки пандемията от COVID-19, равнищата на претовареност са нарастнали от близо 60% измежду 15-64 годишните преди 10 години до 68,5% в края на 2021 година Изследването разпознава групите хора в трудоспособна възраст, които не работят, и съдържа рекомендации за възстановяване на успеваемостта на стратегиите ограниченията, ориентирани към включването им в работа или образование.

В изявлението си министър Георги Гьоков показа целите в държавната политика за активиране на стопански неактивните жители. Като ефикасен инструмент в тази посока той уточни самодейностите Дни на работодателя и трудовите тържища, които бюрата по труда провеждат на локално равнище. „ Около 30% от участниците в Дни на работодателя и 46% от участвалите в трудови тържища през 2021 година не са били регистрирани в бюро по труда. Това демонстрира активиращата роля на двата инструмента, които обичайно се ползват от Агенцията по заетостта “, добави министър Гьоков.

В последните години създадохме мобилни бюра по труда. Това е нова услуга, ориентирана към безработни и стопански неактивни хора и работодатели от дребни обитаеми места, която усилва опциите за търсенето и предложение на труд, сподели министър Георги Гьоков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР