Акрополът в гръцката столица Атина се наложи да затвори врати

...
Акрополът в гръцката столица Атина се наложи да затвори врати
Коментари Харесай

Акрополът в Гърция затвори врати заради опасните жеги

Акрополът в гръцката столица Атина се наложи да затвори порти за няколко часа, с цел да защищити посетителите от мощната гореща вълна, обхванала страната.

На туристите е неразрешено да влизат в най-популярната гръцка атракция в интервала сред 12 и 17 ч. локално време. Причина за това са рисково високите температури - термометрите в Гърция доближиха до 40 градуса по Целзий, а тук-там и до повече.

Голяма част от Южна Европа е обхваната от рискови горещини, като през идната седмица се чакат евентуално рекордни температури.

В Гърция има и опасения за по-голям риск от горски пожари, изключително в регионите със мощен вятър. Страната пострада съществено от сходни пожари през 2021 година при друга изключителна гореща вълна.

Положението в другите страни също е рисково поради високите температури. В Хърватия избухнаха пожари, които изпепелиха къщи и коли в най-малко едно сел. В петък сутринта публични лица обявиха, че пожарът е овладян.

По-рано тази седмица мъж на към 40 години умря от жегата, откакто припадна в Северна Италия, а няколко гости на страната припаднаха от топлинен удар, в това число и един екскурзиант пред Колизеума в Рим.

Основната причина за жегите е горещата вълна " Цербер " - име, обещано и от Италианското метеорологично сдружение, което препраща към името на триглавото страшилище от творбата " Ад " на Данте.

Очакваше се вълната да доближи своя пик в петък, само че италианските синоптици предизвестяват, че идната гореща вълна - наречена Харон (тук името е отпратка към гръцката митология - б.ред.) ще увеличи температурите още веднъж над 40 градуса и през идната седмица.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР