Акронимът БРИК е създаден през 2001 г. от Джим О`Нийл,

...
Акронимът БРИК е създаден през 2001 г. от Джим О`Нийл,
Коментари Харесай

За БРИКС повече не значи по-добре – какви са перспективите за разширяване на организацията

Акронимът " БРИК " е основан през 2001 година от Джим О`Нийл, финансов анализатор в Goldman Sachs, с цел да отбелязя четирите страни, които съгласно него най-вероятно ще преживеят стопански взрив през идващите десетилетия: Бразилия, Русия, Индия и Китай. Като образец за аналитична рамка, която образува действителността, потреблението на съкращението докара до поредност от ad hoc срещи на високопоставени чиновници от четирите страни, чиято кулминационна точка беше срещата на върха на водачите през 2009 година През идната година те публично сътвориха организацията БРИК като конгрес, в който могат да си сътрудничат за създаване на различни политически и финансови структури, които не са доминирани от Съединени американски щати или Европа. Южна Африка се причисли публично през 2010 година, трансформирайки БРИК в БРИКС, и участието в организацията остана устойчиво - и с комфортна абревиатура - до тази година.

В свят, в който има прекалено много интернационалните организации, множеството от които не вършат съвсем нищо, БРИКС се отличава с няколко неща, които липсват на другите организации. Първо, тя се радва на непрекъснатото наличие и присъединяване на висшите ръководители на всяка страна. Второ, организацията получава относително огромно медийно внимание при всяка своя среща, което е равностойно на това на Г-20 или АСЕАН. Трето, организацията разполага с пари. Банката за развиване на БРИКС предлага заеми на разрастващите се страни, а аварийното съглашение на организацията може да поддържа валути, изправени пред ликвидни рецесии.

Въпреки че страните членки на БРИКС наподобяват доста другарски настроени една към друга, мненията им по въпроса за разширението на организацията се разминават.

За Китай разширението е не просто прибавяне на маса, а преди всичко включване в нея на страни, чието виждане за световния ред съответствува с неговото, и следващо потребление на организацията за оборване на водачеството на Съединени американски щати на международно ниво.

Москва също желае да води нападателна политика на разширение, защото съветският президент Владимир Путин има остра потребност от другари.

Индия, въпреки това, е по-сдържана във връзка с разширението, изключително що се отнася страни, които се възприемат като съдружници на Китай, което акцентира опасенията й от възходящото владичество на Пекин в организацията. Индия няма интерес да преглежда БРИКС като антиамериканска платформа и също по този начин не желае да играе втора цигулка след Китай в организацията. За Индия всяко разширение би трябвало да бъде внимателно, с цел да се резервира салдото на силите и да не се даде на Китай преимущество да господства в БРИКС в бъдеще.

За Южна Африка, която е геополитически най-слабата от петте сегашни членки, БРИКС е тласък за развиване и Претория не желае да изгуби изгодите, които извлича от участието си в организацията. Въпреки че номинално поддържа разширението, Южна Африка има интерес БРИКС да остане дребна, с цел да не отслаби въздействието си в нея, изключително когато става въпрос да е основен представител на Африка.

Бразилският президент Лула да Силва исторически постоянно се е стремил към основаването на различни на Съединени американски щати и Европа институции като част от личната си визия за многополюсен международен ред. Въпреки това, въз основа на на практика съображения и реалистични сметки, позицията на Бразилия в този момент е по-близка до тази на Южна Африка. Бразилия извлича огромни изгоди от настоящия състав на БРИКС, който ѝ обезпечава фаворизиран постоянен двустранен достъп до Китай и Индия и ѝ разрешава да работи като основен южноамерикански събеседник на тези азиатски суперсили. Ако в БРИКС бъдат признати и други страни, ролята на Бразилия ще се размие.

Включването на Аржентина и Венецуела в блока ще принуди БРИКС да изразходва скъпо време, сила и запаси за решение на икономическите проблеми на тези страни, вместо за по-активна и позитивна тактика за развиване, върху която Бразилия би желала да се концентрира.

Въпреки опасенията на Индия, Южна Африка и Бразилия, наподобява евентуално въздействието на Китай да надделее и БРИКС да се разшири. За Бразилия, Индия и Южна Африка приоритет ще бъде да се уверят, че новите членове не са просто съдружници на Китай или другари на Путин, а способстват за тяхната визия за различно световно ръководство. Те също по този начин ще желаят да подсигуряват, че самите те няма да изгубят въздействието си в интерес на новите страни, счита създателят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР