Ако всичко зависи от министъра на труда и социалната политика,

...
Ако всичко зависи от министъра на труда и социалната политика,
Коментари Харесай

Министър Георги Гьоков:Работим върху нов механизъм за определяне на минималната работна заплата

Ако всичко зависи от министъра на труда и обществената политика, минималната работна заплата щеше да бъде много по-висока от настоящето й равнище. Работим върху нов механизъм за нейното установяване. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков за „ Събуди се " по Нова телевизия.

Това ще стане след приемането на европейската инструкция за установяване на минималната работна заплата в Европейски Съюз, разясни той. „ Индикативните стойности по директивата са неразбираеми и по тази причина вършим калкулации минималната работна заплата да стане 770 лева, което съставлява 50% от междинната за България. Засега сякаш не срещаме схващане от Министерството на финансите за този нов размер на минималната работна заплата, не тъй като те не са наясно, че размерът би трябвало да бъде подобен, а тъй като към този момент считат, че не е обикновено и ще бъде казус, в случай че бъде увеличавана два пъти в една и съща година. Разговорите обаче не престават и се надявам да имаме решение по въпроса до 1 юли ", изясни министър Гьоков.

Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде по-висок от 6,1%,заяви общественият министър. „ С 6,1% сме наясно, че не компенсираме по някакъв метод отпадането на КОВИД добавката от 60 лв. и не регистрират насъбраната инфлация през тази година. Затова нарастването сигурно ще бъде към 10%. Работим по разнообразни разновидности с Министерството на финансите и Национален осигурителен институт ", изясни министър Гьоков.

От 1 октомври се възнамерява ново преизчисляване, което ще докара до изтриване на разликите сред отпусканите по старите и новите механизми пенсии.

Според него, в случай че бъде взето решение за експорт на оръжия към Украйна, оставането на Българска социалистическа партия в обединението е съвсем невероятно. „ Българска социалистическа партия може да излезе от обединението, държавното управление да стане на малцинството с възможна поддръжка на Българска социалистическа партия по разнообразни тематики в Народното събрание. Едно малцинство обаче ще бъде мощно подвластно от останалите партии в съпротива - ГЕРБ и Движение за права и свободи, да вземем за пример. Това обаче мисля, че би било замяна на вота на българите ", изясни той.

По думите му Българска социалистическа партия никога няма да прави неверни ходове, които да доведат България до злополука.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР