Ако всичко бъде наред, в около 10:35 ч. българско време

...
Ако всичко бъде наред, в около 10:35 ч. българско време
Коментари Харесай

Първо кацане на комета: на 12 ноември!

Ако всичко бъде наред, в към 10:35 ч. българско време на 12-ти ноември от автоматизираната междупланетна станция “Розета ” ще се отдели спускаем уред “Филе ”. След това ще се спуска към кометата в продължение на седем часа.

Ако процедурата по спускането мине сполучливо и “Филе ” в действителност успее да кацне на повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко, удостоверение се чака да имаме в към 18:00 ч. същата вечер.

Напомням на читателите, че галактическа задача “Розета ” бе първата в историята на човечеството, която съумя да навлезе в орбита към комета. Това се случи през месец август тази година. Надяваме се, че и идната фаза – кацането, ще бъде сполучлива!

Но това не е обезпечено. Винаги, когато се каца на друго небесно тяло, изключително в случай че е за пръв път, има сериозен риск. Има прекалено много незнайни. Иначе, огромна част от методите на кацане си наподобяват – имаме спирачни ракетни мотори, имаме крачета, които в един миг би трябвало устойчиво да нареждат спускаемия уред на повърхността. При спускаемия уред “Филе ” обаче има някои спомагателни екстри – това са харпуните (да, харпуни!), които ще би трябвало да закотвят спускаемия уред на кометата. Това се постанова, тъй като гравитационното привличане на Чурюмов-Герасименко е едва и има риск от отскачане нагоре и от катурване.

Излъчване в действително време от събитията ще има на този уеб адрес:

http://www.esa.int/Rosetta

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР