Ако ви се хапва гръцка мусака, можем да го уредим

...
Ако ви се хапва гръцка мусака, можем да го уредим
Коментари Харесай

Класическа гръцка мусака с патладжан

Ако ви се хапва гръцка мусака, можем да го уредим незабавно

Необходими Продукти

● патладжани - 2 бр. междинни по величина
● кайма - 400 г телешка
● домати - 400 г от консерва
● лук - 1 глава кромид
● бяло вино - 1/2 ч.ч.
● магданоз - великодушна щипка
● черен пипер - щипка
● карамфил - 1 - 2 бр.
● канела - щипка
● кашкавал - 150 г

за бешамела


● прясно мляко - 350 мл
● брашно - 2 с.л.
● краве масло - бучка
● индийско орехче

Начин на подготвяне

Вкусна класическа гръцка мусака с патладжан, която е не по-малко вкусна от мусаката с картофи.

Нарежете патладжаните на огромни филии. Посолете и оставете за 30 мин., до момента в който се отцеди горчивата вода. Застелете огромна тава с хартия за печене. Намаслете хартията и наредете патладжаните върху нея. Полейте със струйка зехтин.

Изпечете патладжана на 200 градуса в авансово загрята фурна за 15-20 мин. Извадете тавата от фурната и покрийте с алуминиево фолио, с цел да се задуши зеленчукът. Нарежете една глава кромид лук на ситно. В тиган загрейте зехтин и запържете лука за няколко мин.

Добавете каймата и пържете, до момента в който смени цвета си. Полейте с бялото вино. Овкусете с щипка черен пипер, щипка канела, великодушна щипка магданоз и 1-2 гвоздейчете карамфил. Изсипете смлените домати.

Захлупете съда и гответе, до момента в който сосът остане на лой. В тиган разтопете бучка краве масло. Запържете за малко 2 с.л. брашно и излейте едновременно студеното прясно мляко, като бъркате пламенно с телена бъркалка, до момента в който Бешамелът се сгъсти.

Овкусете със сол и настъргано индийско орехче. Полейте дъното на тавичка с 2-3 с.л. зехтин. Наредете половината от патладжана, изсипете всичкия сос и подравнете.

Наредете останалите патладжани, полейте с Бешамела и поръсете с настърган кашкавал, пармезан или друго сирене от този тип. В Гърция се употребява кефалогравиера. Изпечете мусаката с патладжани на 200 градуса за 15 мин. Сервирайте топла гръцката мусака.

Да ви е сладко!

Виж също по какъв начин се прави пухкава заливка за мусака.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР