Ако вече имате зад гърба си няколко сериозни връзки, то

...
Ако вече имате зад гърба си няколко сериозни връзки, то
Коментари Харесай

Кой носи панталоните във връзката ви?

Ако към този момент имате зад тила си няколко съществени връзки, то знаете, че всяка от тях е друга – в едни връзки сте били водещите, в други – по-скоро доминираната половинка. А може би сте от тези дами, които постоянно са се борили за пълноправие и смятате, че не е нужно никой от двамата да командва, а да сте екип… 

На процедура, последното се оказва най-сложно. Както поради другите ни характери – едни са по-лидерски настроени, а други – по-свити и непоемащи самодейност, по този начин и поради стандартите, които са ни насаждани от културата, религията, обществото… още от антични времена. Много е значим и моделът на фамилията, в което сме отраснали.

Едно е несъмнено – в случай че сътрудниците се усещат добре в функциите си, всичко е наред. Но в случай че тези функции са им натрапени, тогава към този момент нещата не са добре и би трябвало да се търсят решения, с цел да остане двойката дружно и да е щастлива. 

Ето кои са най-често срещаните стандарти:

Мъжът би трябвало да изкарва парите и да обезпечава фамилията

Ще се изненадате какъв брой доста хора в 21-ви век не престават да робуват на схващанията, че е срамно дамата да изкарва повече пари, или мъжът да е незает, да не приказваме да излиза в отпуск по майчинство или функциите да са разменени или даже споделени. Финансовата взаимозависимост въпреки това би могла да държи дамата в послушание. Мъжът би трябвало да може да я “гледа ”, да се грижи за нея и за потребностите й. Да я обезпечава. И въпреки че в някои култури това е по един или различен метод ясно регламентирано с обичаи, традиции и ритуали (купуване на младоженка, възбрана на дамата да работи и др.), то в други правилото е просто мълчешком. Мъжът би трябвало да носи главните пари в фамилията и точка. 

Мъжът не е мъж, в случай че не тропне по масата. 

Неговият глас и дума имат най-голяма тежест и той взима значимите решения. Хора с сходни разсъждения смятат дамата не просто за по-слабия пол, а за второ качество човек. Превъзходството на мъжа е ясно и изрично. Няма разискване, няма взаимни решения. Мъжът взема решение, дамата и децата извършват и се подчиняват. Звучи ли ви пресилено? Замислете се в какъв брой фамилии това е по този начин. 

Мъжът е по-добрата половина на човечеството. Кулминацията на тези разсъждения намира израз точно в това умозаключение – Ева е основана от реброто на Адам, т.е. той е първи и главен, Ева е негов артикул и може би негова благосъстоятелност. Примери в историята има доста, само че и до ден сегашен доста мъже се смятат за по-добрия пол. 

Но да се върнем назад в битов план… 

Мъжът не трябва да се занимава с “женски работи ” – като домакинство, гледане на деца и други “унизителни ” занимания от битов темперамент. Те просто не са негова работа и не трябва да се чака от него да бъде въвличан в тях. Същевременно дамата работи наедно с него, само че това няма значение. Въпрос на чест и правила е всеки да си знае мястото. А мястото на дамата съгласно тези схващания е зад мъжа, не паралелно до него и в никакъв случай пред него. 

 

Ако имате разнообразни визии в двойката по тези въпроси и не считате, че мястото на дамата е само в кухнята (въпреки че с наслада прекарвате време и там), е добре да знаете вижданията на колегата през цялото време и да прецените дали ще можете да се съгласувате. Най-добре би било да приемете, че всеки има своята роля и място във взаимоотношенията ви. 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР