Ако в началото на май тази година сте били в

...
Ако в началото на май тази година сте били в
Коментари Харесай

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Ако при започване на май тази година сте били в София, няма по какъв начин да сте пропуснали, че в продължение на няколко дни след залез слънце придвижването не се успокояваше, а центърът на столицата безусловно се наводняваше от нетърпеливи и въодушевени хора.



Причината беше вълнуваща: първото за България издание на един от най-известните фестивали за светлинно изкуство в света: Festival of Lights, в границите на който видяхме зашеметяващите произведения на шведско-израелското дуо FlipZurd, на надарения графити актьор JahOne, на един от водещите австралийски създатели в областта на 3D мапинга – Ник Азидис, и на Тиери Ноар – първият графити художник, рисувал на Берлинската стена.

Всички тези произведения интерпретираха дела на разнообразни организации и компании, които " осиновиха " основните фасади на София и ги трансфораха в платна на ангажираното образно изкуство.

Двигателят на събитието, което провокира голям интерес, се споделя Марин Петков: създател на компанията MP-Studio. Това е индивидът, виновен за арт дирекцията на LUNAR Festival of Lights.

Професионалната биография на Марин е впечатляваща: с екипа му имат осъществени над 450 плана в Европа и Азия, някои от които са първите по рода си в международен мащаб – първата проекция в катедрала (Лиеж, 2013 г.), първият 3D мапинг в пещера в света (пещерата Хан, Белгия, 2015 г.), първата интерактивна лазерна и видео система за синхронизирано планиране върху въртящ се тримерен обект и други

LUNAR Festival Of Lights не беше единствено хубав и новаторски, той съумя да отиде надалеч оттатък образната приятност. През светлинното изкуство бяха адресирани тематиките за солидарността, свободата на изложение, опазването на биоразнообразието, донорството и мира.

Една от най-впечатляващите произведения в границите на фестивала в София беше 3D мапинг шоуто върху фасадата на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “, носещо името „ Дивата природа зависи от нашите привички “.



Марин споделя, че прожекцията е предизвикана от световните старания на Mastercard за спасяването на над 2000 сериозно застрашени скотски типа, част от които видяхме и на външните стени на библиотеката.

По неговите думи всички старания за повишение на информираността и предприемане на действителни дейности - както самостоятелни, по този начин и от страна на компании и организации, са сериозно значими за прекъсване на процесите, които скоро могат да навредят необратимо на планетата.

Последният тигър на Земята, легнал в центъра на изсечена джунгла. Изпосталяла от апетит бяла мечка. Умиращо бебе слон. През тревожната 2020 година в Netflix излезе документалният филм на английския експерт по естествени науки Дейвид Атънбъро „ Животът на нашата планета “. Гледките на застрашени от изгубване скотски типове потресоха милиони фенове.

Ако действаме в този момент, към момента можем да изправим обстановката, в която се намираме, е посланието на Атънбъро. И Марин работи - посредством нещата, в които е най-хубав.

„ Всеки от нас може да има своя принос. Имам шанса работата ми да ме среща със страхотни организации и хора, които поставят големи старания в тази тенденция и са същинско доказателство, че смяната е допустима “, добавя той.

„ Докато тази карта изтече, доста застрашени типове може да изчезнат “. Това е посланието, което виждаме на първата дебитна карта, взаимна самодейност на Mastercard и банка ДСК -, създадена от 85,5% рециклирани и рециклируеми материали IDEMIA*.

За всяка издадена пластика двете компании подаряват един $ на интернационалната организация Conservation International**.

Според скорошно изследване на Mastercard, 85% от потребителите в международен мащаб са подготвени да подхващат персонални дейности за битка с провокациите, свързани с околната среда и устойчивото развиване на стопанската система през 2022. Но доста постоянно не знаят от кое място да стартират и кои са дребните крачки, които вършат огромната смяна.

„ Смятам, че преосмислянето на всяко наше малко всекидневно деяние би могло да има позитивен резултат “, споделя Марин.

„ От това по какъв начин стигаш до работното си място, през това какво и в какво количество консумираш, по какъв начин се грижиш за движимостите, които към този момент притежаваш и, несъмнено, по какъв метод изхвърляш ненужните опаковки и предмети. Важно е да възпитаме това отношение към всичко, което вършим, тъй като единствено по този метод можем да дадем своя принос към съхраняването на околната среда “, прибавя той.



С Mastercard Wildlife Impact България става първият европейски пазар, който се включва в Програмата за запазване на биоразнообразието на планетата. Дебитната карта е част от ново потомство екосъобразни банкови артикули, създадени и сертифицирани по световни стандарти в лабораторията на Mastercard за устойчиви решения.

До 2030 година планът ще обхване предпочитани територии, равняващи се на 40 милиона хектара земя и 4,5 милиона квадратни километра водни площи в целия свят. А с изключение на с материала, от който е направена, картата дава опция на клиентите, които я избират, да се включат в опазването на 2 000 сериозно застрашени типове, включително - африкански горски слон, черно-бял гривест лемур, жълтоопашата вълнеста маймуна и панголин (сещате ли се за това симпатично животно, което наподобява на шишарка?).



Ключовите посланици на самодейността са две от най-застрашените от изгубване животни: чернобелият гривест лемур и африканският горски слон. Лемурът е ендемичен тип за остров Мадагаскар. Той е един от най-големите опрашители на света, само че популацията му е намаляла с 80% през последните 20 години. Африканският горски слон живее в най-гъстите елементи на джунглите и е изгубил 86% от популацията си през последните 31 години поради бракониерство и обезлесяване.

Мрачните статистики обаче не би трябвало да ни обезсърчават. Можем да променим бъдещите трендове благодарение на изкуството, на хората като Марин, които го трансформират в идея, на компании като Mastercard и ДСК, които ни въодушевяват да излезем от удобната си зона и да действаме, и…на самите нас.

Така гривестият лемур и горският слон имат късмет.

*IDEMIA e един от новаторските снабдители на материали, покрили условията на Mastercard за потвърдено понижаване на въглеродния отпечатък.

**Conservation International Conservation International е международна организация, която благодарение на науката и работата на терен се бори да запази благосъстоянията на природата, с които човечеството живее от хилядолетия. Екипите на организацията и техните сътрудници търсят новаторски решения и вложения за превъзмогване на климатичните промени и подкрепяне на хабитати в риск в над 30 страни по света.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР