Ако управляващата коалиция не излезе с единна кандидатура за гуверньор

...
Ако управляващата коалиция не излезе с единна кандидатура за гуверньор
Коментари Харесай

Христо Иванов за шефа на БНБ: Да, има напрежение в коалицията

Ако ръководещата коалиция не излезе с единна кандидатура за гуверньор на Българска народна банка, ще се стигне до рецесия в ръководството. Това разяснява в коридорите на Народно събрание на въпрос на News.bg съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

В момента спряганите претенденти за началник на Българска народна банка са двама - финансистът Любомир Каримански, за който от Има Такъв Народ са безапелационни, че ще упорстват до дъно, и ръководителят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров, който удостовери, че името му е обсъждано.

" Ние няма да имаме предложение за Българска народна банка. Но настояваме да има единна кандидатура, тъй като ясно осъзнаваме риска от излизане отвън главния принцип на тази коалиция - реализиране на общи болшинства по значими въпроси. Управлението на финансовата система, което зависи от Българска народна банка, е от фундаментално значение и, в случай че по него допуснем разединение на обединението, това ще бъде голям проблем ", разяснява Иванов.

Самата коалиция се крепи " на напрежение ", откровен бе той. " Дали това напрежение е здравословно, ще забележим най-после. Ако не си извадим изводите авансово за това накъде сме тръгнали, това напрежение може да прерасне в рецесия. Ако няма единна кандидатура и в последна сметка се окаже, че бъде определен гуверньор на Българска народна банка с гласовете на опозицията, това ще бъде рецесия. "

Лидерът на " Да, България " отхвърли да разяснява коя от двете кандидатури - Гюров или Каримански, ще поддържа " Демократична България ", с аргумента, че към момента никоя от тях не е официално входирана.

" Ако в този момент вляза в коментирането на съответни персони, ще сменим фокуса. Има още време до края на деня. Надявам се да бъда чут, че прекосяването в положение на плаващи болшинства ще има големи последствия, надалеч надвишаващи персоналните упоритости на един или различен. "

Иванов не разяснява дали има запаси към името на Любомир Каримански, само че е заинтригуван от предлагането на Има Такъв Народ от преди седмица новият период за издигане на кандидатури да е 7 дни, а не както желаеха от Политическа партия - 20. " Имам въпроси за това по какъв начин по този начин опозицията гласоподава за настояването на " ИТН " процедурата да е в тези времеви параметри. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР