„Ако Турция е втората най-голяма армия в НАТО, то Финландия

...
„Ако Турция е втората най-голяма армия в НАТО, то Финландия
Коментари Харесай

Светослав Иванов за Финландия, Турция и НАТО


„ Ако Турция е втората най-голяма войска в НАТО, то Финландия ще е втората артилерия в Европа след Турция “, счита журналистът и водещ на „ 120 минути “ Светослав Иванов, който се завърна от посещаване в скандинавската страна.

„ Това е една страна с 5 милиона население и 250 хиляди души дейна войска. Още 900 хиляди са в запас. Военната работа в никакъв случай не е отменяна, като е наложително всеки пълновръстен мъж да влезе в казармата “, сподели Иванов.



„ Анкара си дава сметка, че с Финландия и Швеция НАТО става по-силна организация “, сподели Иванов.

„ Допреди 100 дни в скандинавската страна не беше обсъждано участие в НАТО въобще “, сподели още журналистът.

Страната има 1300 километра граница с Русия. „ През зимата на 1939 година Съветския съюз нахлува във Финландия, която се отбранява с цената на доста жертви. Това е националният катарзис за тази страна и в това време източник на национална горделивост, която се предава от потомство на потомство. Toва е техният народен катарзис. И фактът, че към този момент 20% от територията на Украйна е под контрола на Русия разсънват този спомен по доста безапелационен метод. Разговарях с финландски бойци по време на обучение за военни дейности в градска среда “, добавя Иванов.



Според Иванов в страната липсват диспути за и срещу участие в НАТО. „ Това е решението, взето с най-голямо болшинство в историята на парламентаризма там. Финландското общество не е измежду мощно политизираните. Хората не се интересуват от всяко деяние на държавното управление и не се разделят по всеки въпрос. Дори когато разговарях с ръководителя на външната комисия на финландския парламент и го попитах - по какъв начин преди време обществото одобри изпращането на финландски контингент в Афганистан, той ми отговори, че полемика не е имало и че хората имат вяра на решенията на своя парламент, както и локалните политици имат вяра в обществото си “, сподели Иванов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР