Ако трябва да очертаем нещо, което е валидно за цялата

...
Ако трябва да очертаем нещо, което е валидно за цялата
Коментари Харесай

Геновева Петрова: Няма политическа сила, която да се откроява със значителна преднина, пред своите опоненти

„ Ако би трябвало да очертаем нещо, което е годно за цялата страната – ползата за тези избори е по-висок от този при последните парламентарни избори. Откроява се упованието, че този път на повече места кметските съревнования ще се решат на втори тур. Няма политическа мощ, която да се откроява със забележителна преднина, пред своите съперници. Мога да очертая и още една наклонност. Общинските препоръки не просто ще бъдат фрагментирани, само че това ще е по метод, пред който бе изправено и Народното събрание. Трябва да търсят болшинства “, разяснява пред бТВ социологът от „ Алфа Рисърч “ Геновева Петрова.

„ ГЕРБ не желае да даде кметското място в София без пердах. Антон Хекимян е известно лице измежду сегмент от хората, който въобще не е дребен. В София той може да изиграе доста значима роля в разпределението на силите. Това е добър тактически и стратегически ход, когато изглеждаше, че няма добра кандидатура, която ГЕРБ да извади. Предстои да забележим дали ще печелившо “, уточни Добромир Живков от Маркет линкс.

„ Гледайки най-много София, политическото отстъпва. Ако погледнем кандидатурата на Васил Терзиев, можем да си зададем въпроса дали бизнесът не надви над политическото? Ако погледнем кандидатурата на Антон Хекимян, можем да си зададем въпроса дали политическото не се крие зад този претендент? Влизат в кандидатури, които са отвън политическото. Кандидатурата на Ваня Григорова прескача от синдикалното в политическото. Политическото се трансформира в река, всеки се качва в лодка с вяра да го изведе в по-голям океан. Струва ми се, че това е крачка обратно в това, което политическите сили би трябвало да оферират като артикул на жителите “, сподели още той.

Според него претендентите към момента не са показали стратегиите си за ръководство, целите си и уговорките.

„ Това наподобява малко на покер. Кампанията не е едноизмерна. Няма един въпрос „ за и срещу “. Тя е най-малко триизмерна. Първото измерение е имиджовото, което се отнася до известността и престижа на претендентите. За мен е значимо, че печеливши биха били претендентите с обществен престиж. Популярността не е задоволителна. Вторият детайл, който е доста значим, това е компетентността. Всички претенденти във всички общини би трябвало да убедят претендентите в своята подготвеност. Третият детайл е политическото позициониране, което може да помогне доста, само че може да разколебае поддръжката “, добави Геновева Петрова.

Тя открои, че има претенденти, които не са напълно допустими за симпатизантите на партиите, от които са издигнати.

„ Това може да се твърди за претендентите на водещите партии в София. Аз съм съгласна с това, което сподели Добромир, че Антон Хекимян е известен и може да притегли симпатизанти, само че не знаем дали твърдите симпатизанти на ГЕРБ са съгласни с тази кандидатура. Подобна е обстановката при „ Продължаваме промяната - Демократична България “, където кандидатурата на Васил Терзиев напълно не се приема еднопосочно от личните им гласоподаватели или от гласоподавателите, които се разпознават като „ десни “, изясни социологът от „ Алфа Рисърч “.

„ Кандидатурите на Ваня Григорова и Вили Лилков са с капацитет, който не би трябвало да бъде подценяван. Не бих заложила кои двама от четиримата съществени претенденти биха стигнали до балотаж. Двойката, която ще иде на балотаж, е въпрос на развиване на акцията. А гласоподавателите на двамата отпаднали ще са извънредно важи за втория тур “, сподели още тя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР